Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

MAE salută decizia UE de activare a mecanismului de informare

Ministerul Afacerilor Externe salută decizia UE de activare a mecanismului de monitorizare şi informare pentru protecţie civilă, cu scopul de a oferi sprijin în evacuarea cetăţenilor europeni din Libia. Activarea acestui mecanism a fost solicitată miercuri, 23 februarie 2011, decătre Preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton.

MAE apreciază că mecanismul va ajuta la identificarea şi facilitarea resurselor pe care statele membre le pot pune la dispoziţie, în principal pentru evacuarea pe mare a cetăţenilor europeni, care doresc să părăsească Libia (în primul rând prin portul Benghazi, şi, posibil şi prin portul din Tripoli).

La nivel UE se estimează că între 5000 şi 6000 de cetăţeni europeni se află încă în Libia. Dintre aceştia, aproximativ 1000 de cetăţeni europeni se află în zona Benghazi, una dintre principalele zone vizate pentru acţiunea de evacuare, unde aeroportul nu este funcţional. Aeroportul din Tripoli este funcţional, însă acţiunea de evacuare este îngreunată considerabil din cauza dificultăţilor de obţinere a permiselor de aterizare.

Alte grupuri de cetăţeni europeni se află în interiorul ţării şi în zona de coastă. Transportul terestru este din ce în ce mai riscant şi unii cetăţeni sunt blocaţi în zona în care se află, fără posibilitate de deplasare. În acest sens, prin intermediul mecanismului se va urmări şi identificarea disponibilităţilor de transport aerian pentru evacuarea cetăţenilor europeni din interiorul ţării (regiunea Sebha/Sabha).

România menţine permanent legătura cu celelalte state membre UE în vederea schimbului de informaţii privind cetăţenii europeni aflaţi în zonă şi disponibilităţile de transport existente.

Activarea acestui mecanism este în conformitate cu articolul 2(10) din Decizia Consiliului 2007/779/EC, privind înfiinţarea Mecanismului de protecţie a comunităţii civile.

 

domeniu: 
categorie: