Mănăstirea Bizere, prima dovadă a existenţei creştinismului bizantin în Balcani

Conducerea Complexului Muzeal Arad a anunţat că şi în acest an vor fi continuate săpăturile arheologice la situl de la Frumuşeni – Mănăstirea Bizere, cel mai important din judeţ, informează corespondentul AMOS News. Arheologii intenţionează să scoată la lumină cunoscutele mozaicuri, pentru ca specialiştii să poată face o anamneză a stării în care se află acestea. De asemenea se va realiza o documentaţie foto - video.

Mozaicul bizantin a fost descoperit sub ruinele unei mănăstiri catolice. Se crede că pe locul respectiv, înainte de ridicarea mănăstirii, exista o biserică bizantină, veche de un mileniu, iar mozaicul ar fi chiar pavajul bisericii. Specialiştii care lucrează de mai mulţi ani în situl arheologic din localitatea Frumuşeni, aflată la 12 kilometri de municipiul Arad, spun că descoperirea are o valoare inestimabilă pentru istorici, fiind prima dovadă arheologică a existenţei creştinismului bizantin în Balcani.

Încă de la primele săpături, arheologii au descoperit în zonă izvoare istorice care vorbesc despre viaţa prosperă a unei comunităţi monahale, care număra 20 - 30 de călugări. Din punctul de vedere al arheologului Adrian Andrei Rusu, şeful şantierului arheologic de la Frumuşeni, istoria lăcaşului de cult este foarte interesantă.

„Biserica a fost atestată documentar la 1183 şi a fost a călugarilor benedictini. Biserica însă a funcţionat cam de pe la anul 1100. Se pare că mănăstirea avea şi rolul de a controla transporturile de sare făcute pe Mureş. La început de rit ortodox, lăcaşul a fost preluat de catolici, iar până la sfârşitul secolului XVI a fost mănăstire benedictină, după care nu a mai fost locuită“, a precizat Rusu. Pe şantierul de la Frumuşeni s-au descoperit, în campaniile trecute, mai multe mozaicuri policrome grupate în trei panouri de circa 1,5m x 1,3m realizate într-o maniera artistică remarcabilă şi cuprinzând reprezentări de animale (reale şi fantastice), motive florale şi geometrice.

Specialiştii apreciază că mozaicurile sunt o parte din pardoseala unei biserici care a existat aici în secolul XI. În mod evident de influenţă bizantină, ele reprezintă un unicat absolut pentru arheologia medievală românească şi deschid un nou capitol al istoriei artei medievale de pe teritoriul ţării noastre. Având în vedere faptul că descoperirea de la Frumuşeni este unică în România, Consiliul Judeţean Arad şi Prefectura au decis să ceară sprijinul Guvernului pentru obţinerea unei clasificări aparte a sitului arheologic.

Autorităţile arădene vor ca Ministerul Culturii şi Cultelor să clasifice situl la categoria A, fapt care ar face ca localitatea să intre în circuitul turistic şi să fie cuprinsă într-un parc arheologic.

domeniu: 
categorie: 
Autor: