Marea Unire, comemorată de arădeni împreună cu Ion Iliescu

Teatrul de Stat din Arad a găzduit deschiderea Sesiunii Naţionale de comunicări ştiinţifice, cu prilejul comemorării a 85 de ani de la Marea Unire. „Multor evenimente din lume nu li se cunoaşte originea istorică. Noi ştim şi de unde a pornit şi cum s-a făurit statul nostru modern România. Pentru ţara noastră Unirea a fost un moment astral. Noi, arădenii avem datoria morală şi civică să sărbătorim şi să onorăm acest moment, pentru a duce mai departe dezideratelor corifeilor Unirii care au pornit spre Alba Iulia din Arad“ - a ţinut să sublinieze Dorel Popa, primarul Aradului, în deschiderea sesiunii de comunicări. După alocuţiunea rostită, prefectul Dan Ungureanu i-a oferit preşedintelui Ion Iliescu ediţia din 1913 a volumului „Dacia Preisotrică“ după Nicolae Densuşianu şi o insignă din aur cu însemnele Marii Uniri.

Academicianul Dan Berindei a ţinut să sublinieze în discursul său faptul că „drumul spre Marea Unire nu a fost un drum uşor, dar a fost un drum cu succesive împliniri. Anul 1918 a fost un an astral cu durerile lui (jumătate de ţară ocupată şi o pace cumplită) în paralel cu acestea izbândind ideea minunată a tuturor românilor de a se uni într-o singură ţară.“ În continuarea alocuţiunii sale, Dan Berindei a subliniat poziţia deosebită a Aradului, o poziţie centrală, de comandă, o poziţie de conducere care s-a dovedit a fi eficientă pentru ceea ce urma să se înfăptuiască.

„La Arad, Unirea a fost visată, pregătită. Astăzi, actul desăvârşit la Alba Iulia, exprimă expresia sublimei noastre aspiraţii spre Unitatea Naţională“ – au fost cuvintele rostite cu emoţie de prof.univ.dr. Lizica Mihuţ, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad, care, a dorit să exprime prin alocuţiunea sa un mesaj pornit din suflet, exact ca acum 85 de ani şi o imagine a viitorului plină de speranţă. De asemenea, prof.univ.dr. Lizica Mihuţ a evocat memoria mentorului spiritual al Universităţii pe care o conduce, Aurel Vlaicu, pe care l-a descris ca fiind mitul jertfei în istoria naţiunii noastre, un simbol al unităţii naţionale care, la 14 iulie 1912 a dorit să realizeze prin zborul său istoric peste Carpaţi idealul care avea să se împlinească la Alba Iulia. Rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu“ i-a oferit preşedintelui Ion Iliescu o plachetă cu chipul lui Aurel Vlaicu şi o diplomă de onoare.

La rândul său, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad i-a mulţumit preşedintelui Ion Iliescu pentru că a făcut posibilă solemnitatea reactualizării istorice prin prezenţa sa la Arad în această zi însemnată şi a subliniat faptul că „Aradul este metropola luminată şi cumpătată care a pregătit actul Unirii.“ Din partea Senatului Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“, preşedintele ţării a primit prima medalie jubiliară în cinstea lui Vasile Goldiş, iar rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ i-a oferit diploma de excelenţă din partea Asociaţiei Monumentului Marii Uniri din Arad.

„Avem bucuria să ne reîntâlnim, astăzi, în oraşul în care s-a cristalizat Marea Unire. Aici s-a dat contur proiectului de unitate naţională. Aici, în case încărcate de istorie, Vasile Goldiş, Ioan Suciu, Ştefan Cicio Pop împreună cu moşii şi strămoşii noştri au trezit şi au întreţinut vie flacăra spiritualităţii noastre naţionale. Capitala tuturor românilor de dincolo de Carpaţi s-a aflat, înainte de 1 Decembrie 1918 la Arad“ – aşa a început discursul preşedintelui Ion Iliescu, dedicat Aradului şi arădenilor care au avut o contribuţie deosebit de importantă la realizarea Unirii. Ion Iliescu a menţionat şi contribuţia publicaţiilor Românul şi Tribuna, care au apărut în acea vreme la Arad şi care s-au dovedit a fi matrice ale intelectualităţii româneşti cu o contribuţie deosebită la ceea ce avea să se întâmple la Alba Iulia.

După încheierea sesiunii de comunicări de la Teatrul de Stat, preşedintele s-a deplasat în Piaţa Tricolorul unde a fost sfinţită piatra de temelie a Monumentului Marii Uniri din Arad. Aici, preşedintele a turnat primul cancioc de beton, apoi a participat la Slujba de sfinţire a clopotelor noii Catedrale ortodoxe. Întâmpinat de sute de arădeni, preşedintele a subliniat importanţa bisericii în împlinirea tuturor actelor istorice de-a lungul vremurilor şi s-a arătat a fi foarte fericit că participă la evenimente atât de importante pentru comunitatea arădeană. Astfel, pentru prima dată la Arad au putut fi auzite bătând clopotele recent aduse din Austria, moment care a emoţionat până la lacrimi sutele de credincioşi prezenti ieri la noua Catedrală ortodoxă.

domeniu: 
categorie: