Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Măsuri aprobate ieri prin Ordonanţă de Urgenţă de Guvern

Guvernul RomanieiGuvernul a adoptat în şedinţa de ieri, prin Ordonanţă de Urgenţă, o serie de măsuri pentru finalizarea, până la sfârşitul acestui an, conform cerinţelor UE, a identificării şi înregistrării cabalinelor şi a celorlalte ecvine (măgari, asini, catâri, cai) din România. În prezent, au rămas 600.000 de exemplare de cabaline neidentificate şi neînregistrate în România, se arată într-un comunicat remis AMOS News.

Astfel, coordonarea şi organizarea identificării şi înregistrării ecvinelor şi constituirea bazei de date pentru acestea se fac de către Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. G.K. Constantinescu".

Realizarea activităţilor de identificare şi înregistrare se va face de către direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi medicii veterinari oficiali, cu sprijinul autorităţilor locale.

Documentele de identitate tip paşaport se emit de către direcţiile pentru agricultură şi de asociaţiile menţionate, precum şi de asociaţiile constituite pe rase de ecvine recunoscute de autoritatea competentă.

Procedura şi modul de identificare şi înregistrare se stabileşte prin ordin al ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), al ministrului Administraţiei şi Internelor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.Soft-ul pentru realizarea bazei de date aferente identificării şi înregistrării ecvinelor va fi achiziţionat de către MAPDR, prin Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. G.K. Constantinescu”.

Această instituţie va achiziţiona, de asemenea, microcipurile, cititoarele de microcipuri, formularele şi paşapoartele pentru ecvine.Potrivit Legii calului nr. 389/2005, atribuţiile privind înregistrarea şi identificarea tuturor cabalinelor revin Autorităţii Hipice Naţionale.

Această instituţie nu dispune însă de resursele umane şi dotările necesare pentru finalizarea operaţiunilor de identificare şi înregistrare a cabalinelor până la sfârşitul anului.

O altă măsură adoptată de Guvern se referă la deblocarea finanţării de la bugetul de stat a sumelor pentru plate cheltuielilor efectuate de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva pentru întreţinerea cabalinelor din proprietatea publică a statului şi pentru împrospătarea efectivului de patrimoniu.

Până la efectuarea lucrărilor de calificare şi clasare organizate de Autoritatea Hipică Naţională, cabalinele de rasă, proprietate publică a statului, aflate în patrimoniul genetic naţional şi în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, sunt incluse în categoria Herghelia Naţională.

Pentru anul 2006, cheltuielile pentru întreţinerea cabalinelor şi cheltuielile pentru trecerea la turma de bază a cabalinelor necesare pentru împrospătarea turmei în categoria Herghelia Naţională se finanţează de la bugetul de stat prin bugetul MAPDR.

Actul normativ aprobat modifică şi completează OG nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar, Legea nr. 72/2002 a zootehniei şi Legea calului nr. 389/2005.

domeniu: 
categorie: