MDRT a inaugurat cea mai mare investiţie în infrastructura de schi din ultimii 20 de ani

Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a inaugurat astăzi, 26 decembrie a.c., investiţia realizată de MDRT de extindere şi modernizare a domeniului schiabil din Poiana Braşov, în valoare de 28 de milioane de euro.

Proiectul „Dezvoltarea şi reabilitarea domeniului schiabil în Poiana Braşov – Municipiul Braşov, judeţul Braşov” a fost demarat în anul 2009 şi a constat în construcţia de pârtii noi, reabilitarea pârtiilor existente, realizarea unor instalaţii de zăpadă artificială, amenajarea unui lac de acumulare, realizarea unor instalaţii noi de transport pe cablu, precum şi dezvoltarea infrastructurii conexe (parcări, energie electrică, telecomunicaţii). Astfel, ca urmare a extinderii şi modernizării rezultă o suprafaţă schiabilă de 63,5 hectare, iar lungimea totală a pârtiilor de schi a ajuns la aproximativ 21.300 de metri. De asemenea, noile instalaţii de transport pe cablu au o lungime totală de aproape 2.000 de metri, iar capacitatea de transport a ajuns la 8.500 de persoane/oră. Pentru înzăpezirea artificială a pârtiilor s-a construit un lac de acumulare în nord-estul Poienii Ruia, la cota 1.490 de metri, cu o capacitate de înmagazinare de 120.000 metri cubi.

“Mare parte din români alegeau, până acum, pentru schi staţiuni din străinătate pentru că nu găseau în ţară staţiuni moderne care să le ofere toate facilităţile pentru a putea petrece un sejur relaxant şi plăcut. Acum, Poiana Braşov poate concura cu orice staţiune europeană şi sunt convinsă că turiştii vor prefera să economisească preţul unui bilet de avion sau timpul pierdut pe drum, dacă merg cu maşina, pentru a alege o destinaţie românească. Sunt convinsă că, dacă vom continua să investim în acelaşi ritm al ultimilor doi ani, staţiunile montane româneşti vor deveni un magnet nu numai pentru turiştii români, ci şi pentru cei străini din regiune şi din întreaga Europă. Am spus acest lucru şi când am promis că vom avea tot mai mulţi turişti în România şi, iată, că am înregistrat o foarte bună creştere a turismului, în primele trei trimestre, de 17%”, a declarat ministrul Elena Udrea.

Proiectul „Dezvoltarea şi reabilitarea domeniului schiabil în Poiana Braşov – Municipiul Braşov, judeţul Braşov” face parte din seria de investiţii pe care  MDRT le derulează pe Valea Prahovei, în vederea organizării Ediţiei de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din anul 2013.

MDRT investeşte aproximativ 400 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii turistice şi sportive necesare acestei competiţii olimpice. Printre proiectele derulate de minister se numără extinderea domeniilor schiabile cu peste 40 de kilometri de pârtii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sărituri cu schiurile şi a anexelor (instalaţii de transport pe cablu, tribune, parcări etc.), amenajarea a 2 trasee de biatlon cu utilizare permanentă (iarnă şi vară), construirea a 3 instalaţii de transport pe cablu, a 2 patinoare noi, dotarea cu sisteme de înzăpezire artificială a tuturor pârtiilor din zonă şi amenjarea unui lac de acumulare pentru înzăpezirea artificială.

domeniu: 
categorie: