Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Mediu

În Poiana Braşov şi la Predeal se va mai schia doar două zile

Anul Nou vine cu ploi torenţiale. Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) apreciază că, până pe 4 ianuarie 2006, temperaturile vor creşte în multe zone ale ţării, ajungând până la valori maxime de 14 grade Celsius. Cantităţile de precipitaţii vor putea ajunge la 25 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, potrivit avertizării transmise de Ministerul Mediului încă de luni, iar stratul de zăpadă care se va topi măsoară în prezent, la munte, peste 50 cm (Poiana Brasov) şi 140 cm (Bâlea Lac).

Întrunire la Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă

Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi, 29 decembrie, la ora 13.30, la sediul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, într-o Şedinţă Extraordinară. La întrunire au participat reprezentanti ai MMGA, ai Administratiei Nationale “Apele Romane” (ANAR), Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), Garzii Nationale de Mediu, Ministerului Administratiei si Internelor, ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), ai S.C.

Sfârşit de an cu ploaie

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis astazi o atentionare meteorologica catre toate Prefecturile. Sursa acestui mesaj este Administratia Nationala de Meteorologie. Fenomenele vizate sunt precipitatii insemnate cantitativ si intensificari ale vantului, in intervalul 30 decembrie 2005, ora 08.00 - 31 decembrie 2005, ora 08.00.

Ce s-a întâmplat cu brazii după Crăciun?

În urma articolelor apărute în presă în ultimele zile, cu referire la brazii abandonaţi în pieţele din Bucureşti, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a făcut câteva precizări, într-un comunicat remis AMOS News. În urma controlului în pieţele capitalei dispus de către secretarul de stat Vasile Lupu, în data de 27.12.2005, şi efectuat de către personalul Ministerului Agriculturii, Pădurilor si Dezvoltării Rurale si al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vânătoare Bucureşti s-au constatat următoarele:

Timişul şi Bega ies din matcă

Avertizările date de meteorologi, încă de pe data de 26 decembrie conform cărora exista posibilitatea căderii unor precipitaţii de peste 25 de litri pe metru pătrat şi temperaturi ridicate care vor topi stratul de zăpadă, încep să se adeverească. În judeţul Timiş râul Bega a inundat deja 20 de hectare de teren şi râul Timiş a depăşit cotele de atenţie.

Având în vedere precedentul periculos al inundaţiilor din acest an, în multe primării din judeţele ţării nu s-a luat nici o măsură.

Speciile de animale aflate în pericol vor fi protejate

Guvernul a stabilit în şedinţa din 22 decembrie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, cadrul juridic privind finanţarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a unor măsuri pentru conservarea şi utilizarea resurselor genetice animale. Aceste reglementări se aplică:
-populaţiilor de animale în stare critică (cele cu mai puţin de 100 de femele)
-populaţiilor de animale în pericol de dispariţie (cele cu mai puţin de 1.000 de femele)

Revelion cu inundaţii?

Hidrologii avertizează că, în ciuda faptului că suntem în plină iarnă, în următoarea perioadă va ploua pe arii extinse şi există pericolul de a se produce inundaţii. Ministerul Mediului a trimis avertizări către 13 prefecturi: Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Timiş şi Vâlcea, deoarece în următoarea perioadă se aşteaptă ploi şi temperaturi ridicate.

Alertă la Apele Române Caraş Severin, ameninţări de inundaţii

Personalul Direcţiei Apele Române Caraş Severin se află în alertă din cauza ameninţării inundaţiilor. Încă de luni când de la serviciul de specialitate s-au primit avertizări meteorologice despre posibilitatea unor precipitaţii de peste 25 de litri pe metru pătrat şi temperaturi ridicate care vor topi stratul de zăpadă, la această oră, în Caraş Severin, toate barajele de acumulare au stăvilarele deschise la maximum şi dau drumul la apa din baraj.

Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă ia măsuri în privinţa ploilor

Astăzi, 27 decembrie 2005, începând cu ora 13.00, la sediul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor a avut loc Şedinta Extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă. Sedinta a fost organizata la initiativa ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, ca urmare a atentionarii meteorologice emise ieri de ANM si a avertizarii hidrologice emise in cursul acestei dimineti de INHGA, ce prevad incalzirea vremii si ploi abundente, in perioada 26 decembrie 2005, ora 20.00 - 30 decembrie 2005, ora 08.00.

Titluri pentru soiurile vegetale

Creatorii români de soiuri de plante îşi vor putea proteja noile soiuri vegetale la Oficiul Comunitar din momentul aderării României la Uniunea Europeană, stabileşte un proiect de lege adoptat de Guvern în şedinţa din 22 decembrie. Noile reglementări precizează că orice soi protejat prin dreptul comunitar nu mai poate constitui obiectul unui brevet pentru soi naţional. Dacă titularul unui drept naţional pentru un soi dobândeşte ulterior un drept comunitar, titlul naţional se suspendă.

Iarnă cu ploi şi inundaţii

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis astazi o Avertizare Hidrologica catre Prefecturile judetelor: Alba, Arad, Bihor, Caras-Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Olt, Satu Mare, Timis, Valcea (13 prefecturi).Sursa acestei atentionari este Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor. Fenomenele vizate: Posibile scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite si niveluri pe rauri cu depasirea cotelor de atentie si izolat a cotelor de inundatie.

Vin ploile!

Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor a trimis, luni 26 decembrie 2005, o atenţionare meteorologică către toate prefecturile ca urmare a datelor provenite de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Principalele fenomene vizate sunt încălzire şi precipitaţii însemnate cantitativ.

Au crescut indicatorii de cloruri pe râul Olt

Monitorizarea efectuata in aceasta dimineata, de Administratia Nationala „Apele Romane” releva faptul ca surparea tavanului Cavernei II de la Ocnele Mari, jud. Valcea a afectat calitatea apelor paraului Sarat si a raului Olt. In fluviul Dunarea nu s-au constat depasiri ale valorii limita la indicatorului cloruri. Pentru realizarea dilutiei necesare, pentru atingerea valorilor limita ale indicatorilor cloruri pe raul Olt, se asigura tranzitarea prin salba de lacuri a unui debit de 90-110 mc/s.

Incendiu la hidrocentrala Valea Mare

Un incendiu s-a produs ieri, 22 decembrie, la grupul de transformatoare a hidrocentralei Valea Mare, de pe râul Motru; în urma incendiului a fost deversată în acumularea Valea Mare o cantitate de aproximativ 150 litri ulei de transformator care s-a intins pe aproximativ 2 % din suprafaţa acumulării.
Directia Apelor Jiu a informat că poluantul (ulei de transformator) nu a ajuns in raul Motru si, de asemenea, ca nu exista mortalitate piscicola.

Incendiu la Hidrocentrala Valea Mare

Comisariatul Judetean Gorj din cadrul Garzii Nationale de Mediu a anuntat ca in cursul zilei de azi, un incendiu a izbucnit la hidrocentrala Valea Mare, apartinand SC HIDROELECTRICA SA Tg Jiu. In urma incendiului s-a spart rezervorul de ulei al unei turbine, fapt ce a condus la aparitia unor pete de ulei pe raul Motru.Reprezentantii Comisariatului Judetean Gorj s-au deplasat in teren pentru evaluarea situatiei la fata locului.

În Sălaj nu există drumuri blocate, dar se circulă în condiţii de iarnă

Astăzi, la orele 15.00, conform datelor furnizate către Intituţia Prefectului Judeţului Sălaj de către Secţia Drumuri Naţionale şi Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean, nu existau drumuri naţionale, judeţene sau comunale blocate, însă, în anumite zone traficul rutier se desfăşoară mai greu, în condiţii de iarnă. Astfel, Secţia Drumuri Naţionale a acţionat pe DN 1H în zonele Jibou şi Nuşfalău cu 4 utilaje; pe DN 1 F - în zonele Meseş, Zimbor, Bocşa, cu 10 utilaje, iar pe DN 1C s-a acţionat cu trei utilaje în zona localităţii Glod.

Parteneriat româno- ucrainean în domeniul gospodăririi apelor de frontieră

In perioada 21 - 22 decembrie 2005, are loc in municipiul Baia Mare, Sesiunea a V-a a Imputernicitilor pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei, privind cooperarea in domeniul gospodaririi apelor de frontiera. Din partea Romaniei, la reuniune participa o delegatie de experti condusa de Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Imputernicitul Guvernului Romaniei pentru aplicarea Acordului.

Manual pentru noul Sistem de Monitoring Integrat al Apelor

Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA) a elaborat un proiect de ordin pentru aprobarea Manualului pentru modernizarea şi dezvoltarea Sistemului de Monitoring Integrat al Apelor din România (SMIAR). Ordinul reglementează activitatea de monitoring a stării apelor, în conformitate cu obligaţiile asumate de România pentru implementarea Directivei Cadru privind Apa, transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea evaluării coerente şi cuprinzătoare a stării corpurilor de apă şi a zonelor protejate.

Comisarii de mediu vor putea depista infractorii din elicopter

Şeful Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că a cerut aprobarea achiziţionării unui elicopter necesar comisarilor de mediu. 'În unele zone, cum ar fi Deltat Dunării, unde au fost atribuite diverse contracte de concesiune, comisarii de mediu sunt ineficienţi fără un asemenea aparat', a explicat Silvian Ionescu.

Silvian Ionescu vrea mai mulţi comisari la Garda de Mediu

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, a prezentat miercuri bilanţul activităţii instituţiei din perioada ianuarie - noiembrie 2005. Una din nemulţumirile lui Silvian Ionescu este faptul că nu a reuşit să crească numărul comisarilor şi subcomisarilor. În momentul preluării conducerii Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu spune că a găsit 357 de comisari. La această dată, sunt 748 de angajaţii la Garda de Mediu, dintre care 584 de comisari.

Ocnele Mari, din nou în atenţia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă

Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgentă s-a intrunit în şedinţă extraordinară în cursul serii de ieri, 20 decembrie 2005, pentru a analiza cererea transmisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, care solicită deversarea controlată a unui debit de saramură de până la 1mc/s, în reţeaua hidrografică.

Calitatea apei, a aerului şi salubrizarea, principalele probleme ale mediului

Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Bucureşti s-a întâlnit cu toţi reprezentanţii autorităţilor locale şi ai agenţilor economici pentru a pune la punct planul de conformare asupra protecţiei mediului şi a angajamentelor negociate pentru Capitală. Capitala României are multe puncte de îndeplinit cu privire la normele de mediu pentru a se apropia de standardele Uniunii Europene, de aceea ţara noastră a obţinut perioadele de graţie cele mai lungi dintre toate pentru implementarea acestora.

Noi informaţii despre nava slovacă scufundată astăzi în Dunăre

Reprezentantii Administratiei Nationale “Apele Romane” au transmis Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor noi informatii despre scufundarea navei slovace, la km 496 al fluviului Dunarea. Reprezentanti ai Prefecturii judetului Giurgiu, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ai SGA Giurgiu, ai Garzii Nationale de Mediu, ai Capitaniei Portului Giurgiu si ai Administratiei Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu s-au deplasat la locul unde s-a scufundat impingatorul slovac Polana – zona comunei Slobozia, km 496 al fluviului Dunarea (3 km aval de Portul Giurgiu).