Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Memorandul între România şi Elveţia

Astăzi a avut loc la Ministerul Finanţelor Publice semnarea Memorandumului privind finalizarea negocierilor cu privire la Protocolul de amendare a Convenţiei între România şi Confederaţia Elveţiană pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital şi a Protocolului anexă la convenţie, semnat la Bucureşti la 25 octombrie 1993.

Negocierea amendării Convenţiei a demarat de la informarea primită de la OECD că Elveţia a renunţat la rezervele sale în legătură cu introducerea articolului “Schimb de informaţii” în Convenţiile de evitare a dublei impuneri.

Negocierile care au avut loc în perioada 25-28 mai 2010 au vizat următoarele aspecte:

Introducerea articolului “Schimb de informaţii”, Elveţia acceptând textul articolului în formatul standard OECD.

De asemenea în Protocolul anexă se stipulează că:

◦schimbul de informaţii va fi efectuat numai dacă statul solicitant a epuizat toate procedurile prevăzute de legislaţia internă pentru a obţine informaţii;
◦nu sunt permise “fishing expeditions”, în sensul că nu sunt cerute informaţii la întâmplare despre un contribuabil;
◦schimbul de informaţii se realizează numai la cerere, nu şi automat sau spontan.
Printr-o moţiune emisă de Parlamentul elveţian se va permite Elveţiei ca în aplicarea convenţiilor de evitare a dublei impuneri să nu dea curs solicitării primite de la un stat partener de acord pentru a realiza un schimb de informaţii dacă această solicitare are la bază date furate.

La articolul 10 “Dividende” cota de impozitare a dividendelor primite de rezidenţii unui stat contractant din celalalt stat contractant a fost ridicată de la 10% la 15%.

A fost negociat şi un paragraf care prevede scutirea de impozit a dividendelor primite de: o companie, alta decât un parteneriat care deţine 25 % din capitalul societăţii care plăteşte dividendele; de fonduri de pensii sau alte instituţii similare care furnizează scheme de pensii; de Guvernul unui stat, de o subdiviziune politică sau de o unitate administrativ-teritorială a acestuia.

Articolul 11 “Dobânzi” cota de impozitare a dobânzilor primite de rezidentii unui stat contractant din celalalt stat contractant a fost redusă de la 10% la 5%, în vederea încurajării împrumurilor şi au fost scutite dobânzile plătite de o societate către altă societate în anumite condiţii de deţinere şi participare.

De altfel prin introducerea în Convenţia de evitare a dublei impuneri la articolul “Dobânzi” şi “ Dividende” a acestor scutiri se statuează tratamentul care este aplicabil acestor categorii de venituri în Acordul între UE şi Elveţia privind măsurile echivalente cu cele prevăzute în Directiva 48/2003 care se aplică veniturilor sub formă de dobânzi plătite persoanelor fizice.

România aplică această convenţie de la data aderării la UE şi automat pentru impozitarea veniturilor de natura dobânzilor sau dividendelor se aplică tratamentul mai favorabil.

La articolul 18 “Pensii” a fost de comun acord acceptată o redactare care să prevadă tratamentul contribuţiilor la o schemă de pensii înfiinţată şi recunoscută din punct de vedere fiscal într-un Stat Contractant, efectuate de către sau în numele unei persoane fizice ce prestează servicii în celalalt Stat Contractant.

Prevederea încearcă să echivaleze planurile de pensii din cele două ţări şi apoi să stabilească limite pentru contribuţiile cărora li se aplica scutirea fiscală pe baza limitărilor din ambele ţări.

La articolul 25 “Procedură amiabilă” este prevazută procedura arbitrajului în situaţia în care autorităţile competente nu ajung la un acord într-o perioadă de 3 ani.

Au mai fost aduse modificări redacţionale la articolele “definiţii generale” ,“Rezident” şi la articolele “Redevente” , “Dividende”, “Dobânzi”, ţinând seama de modificările care au apărut pe parcursul perioadei care s-a scurs de la semnarea convenţiei (1993).

Din partea Ministerului Finanţelor Publice Memorandumul a fost semnat de către dl.Dan Lazăr - secretar de stat.

domeniu: 
categorie: