In Memoriam : Alexandru Bocăneţ

Regretatul regizor, născut la 15 februarie 1944, a fost şi el victimă a cutremurului devastator. Era târziu, vineri seară, în 4 martie 1977. Oamenii se aşezaseră în faţa televizoarelor şi rula unul dintre serialele mult aşteptate din programul sărac al posturilor naţionale.

Cei care aveau instalate antenele potrivite, erau deja comutaţi pe frecvenţele televiziunii bulgare, cu programe mult mai variate şi mai atrăgătoare decât veşnicele reportaje pline de realizările socialiste, care predominau deja în programele Televiziunii Române.

La ora 20:30, în seara nefastă, Alexandru Bocăneţ ajunge acasă la Toma Caragiu. Avea veşti bune. Primul său lungmetraj, "Gloria nu cântă", în care Caragiu deţinea rolul principal, ieşise din laborator. La 21:22, oraşul începe a se cutremura apocaliptic.

Blocul "Continental", în care avea apartament Caragiu, se prăbuşeşte etaj cu etaj. Apartamentul lui Toma, aflat la etajul doi al clădirii, rămâne - paradoxal - aproape intact.

Bocăneţ, Caragiu şi câinele lui - mor.

Pentru că, din cele trei variante posibile, Actorul şi Regizorul, aleseseră varianta cea mai proastă - să coboare pe intrarea principală - cu liftul.

Dacă ar fi rămas în casă sau ar fi ieşit pe scara de serviciu, Bocăneţ ar fi împlinit - anul acesta - 62 de ani.

domeniu: 
categorie: 
Autor: