In memoriam Cristian Munteanu

La Radio România Cultural, seria de Mari spectacole din săptămâna 18–24 februarie (ora 1,30) este dedicată regizorului şi dramaturgului Cristian Munteanu (25 august 1936–31 ianuarie 2008).

Sub genericul In memoriam Cristian Munteanu, Costin Tuchilă va invită să ascultaţi şase spectacole excepţionale regizate de Cristian Munteanu, medalionul încheindu-se cu monologul dramatic Jocul cu fantasme de Cristian Munteanu, în interpretarea Irinei Petrescu (regia: Adrian Pintea, înregistrare din 1996).

Cristian Munteanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1959. Regizor mai întâi la Teatrul din Piatra Neamţ, a fost angajat în 1962 la Radiodifuziunea Română, ca regizor artistic. După decembrie 1989, a devenit primul redactor-şef al Redacţiei Teatru, care fusese până atunci secţie a redacţiei emisiunilor culturale. Practic, Cristian Munteanu a pus bazele activităţii distincte a acestei redacţii în forma în care se desfăşoară ea astăzi. Cele patru decenii şi jumătate dedicate teatrului radiofonic înseamnă peste o mie de spectacole cu piese din toate epocile de creaţie, de la antici la contemporani, ilustrând toate speciile de teatru, de la cele consacrate la formule moderne, cum sunt documentarul teatral sau emisiunile scenarizate. În toate, amprenta stilistică a regizorului este inconfundabilă. Ea se traduce printr-un simţ aparte al construcţiei teatral-radiofonice, aspect esenţial în această formă de artă, care,
adresându-se unui singur simţ, auzul, recompune un univers întreg. A alege dintre spectacolele sale radiofonice, multe – înregistrări de referinţă intrate în Fonoteca de Aur, nu este o întreprindere lesnicioasă. Realizatorul programului a încercat însă ca prin această selecţie să ofere o imagine cât mai cuprinzătoare, alegând mari lucrări dramatice din epoci complet diferite, urmate de o dramatizare de succes; totodată spectacole diferite ca formulă şi care atestă complexitatea şi rafinamentul gândirii artistice a regizorului Cristian Munteanu. Luni noaptea veţi asculta Viaţa e vis de Calderón de la Barca, spectacol din 1976, avându-l în rolul lui Segismundo pe Alexandru Repan, alături de Fory Etterle, Lucia Mureşan, Melania Cârje, N. Luchian Botez. Capodopera scriitorului spaniol este tălmăcită încântător de Cristian Munteanu, care avea ştiinţa de a alcătui distribuţii excelente, punând în evidenţă cât se poate de convingător calităţile unui actor. De-a lungul timpului, a avut ocazia de a lucra cu mari actori ai scenei româneşti din generaţii diferite şi cred că multe dintre aceste înregistrări i-au marcat deopotrivă pe interpret şi pe regizor.

Va urma Broaştele de Aristofan, cu Toma Caragiu în rolul lui Dyonisos şi muzică originală de Corneliu Cezar (1976). Miercuri şi joi sunt programate spectacolele cu Henric al IV-lea (partea I şi partea a II-a) de William Shakespeare, cu Gheorghe Cozorici în rolul titular (1984), urmate de Comedia măgarilor de Plaut, o montare mai recentă, din ianuarie 2005, cu Alex. Arşinel, Petre Lupu, George Ivaşcu, Dorina Lazăr, Delia Nartea, Mircea Constantinescu, Alexandru Bindea, Mihai Bisericanu, Coca Bloos, Claudiu Istodor, Bogdan Caragea, Marius Rizea în distribuţie şi muzică de George Marcu. Sâmbătă noaptea va fi difuzată dramatizarea Puşei Roth după Mantaua de Gogol (2004), cu Virgil Ogăşanu în rolul lui Akaki Akakievici, din distribuţie făcând parte Tamara Buciuceanu, Mircea Albulescu, Alexandru Repan.

Medalionul Cristian Munteanu este prezentat de Costin Tuchilă.

domeniu: 
categorie: