In memoriam Părintele Galeriu, la şapte ani de la dispariţie

Zeci de înalţi prelaţi şi feţe bisericeşti de la Protoieria Sectorului 2 din Capitală vor răspunde luni, 9 august, ora 12.00, invitaţiei de a rememora, la Primăria Sectorului 2, marea personalitate şi harul de sfânt al părintelui Galeriu, alături de numeroşii invitaţi care păstrează vie în memorie semnul divin reprezentat de un curcubeu aşezat ca o aură în jurul soarelui, apărut din senin pe cer, la înmormântarea sa.

  La şapte ani de când Părintele Galeriu s-a mutat la cele veşnice (pe 10 august 2003, chiar în postul Sfintei Marii), răstimp nesecat de aducere aminte despre iubirea şi profunda sa credinţă, Primăria Sectorului 2 va găzdui luni, 9 august, ora 12.00, o expoziţie specială, organizată împreună cu preoţii de la Biserica „Sfântul Silvestru”.

 Pe simezele Galeriei „Dialog”, de la parterul Primăriei Sectorului 2, vizitatorii vor descoperi tablouri cu portretul părintelui Galeriu, zugrăvit în 16 ipostaze, din care elementul definitoriu sunt mâinile sale de sfânt, obsesive şi dătătoare de pace sufletească, dincolo de figura lumească, uşor înceţoşată de paleta pictorului.

 Alături de tablouri, veghează câteva cărţi şi obiecte de cult ce au aparţinut părintelui, precum şi 28 de icoane de praznic de la Biserica Sfântul Silvestru, lăcaşul unde, vreme de 29 de ani, părintele Galeriu a fost preot paroh.

 Primaria a organizat expoziţia de faţă pentru a da posibilitate creştinilor să-şi aducă aminte de părintele Galeriu, cinstindu-i încă odată memoria, vorbind astfel cu mare bucurie despre cel pentru care "faptele dau mărturie, nu gura noastră păcătoasă".

Părintele prefera sa vorbească nu despre sine, ci despre dragoste. Vorbea în felul sau inimitabil - ca un îndrăgostit, pătimaş şi lucid deopotrivă. Intelectual rafinat, dar şi trăitor al celor sfinte, părintele nu cuvânta din cărţi, ci trimitea la mari gânditori şi sisteme filosofice, păstrându-se mereu în ale vieţii. „Creştinismul nu se învaţă, ci se trăieşte şi se arată în fapte”, spunea adesea. Asta a făcut părintele - de la amvon sau de la catedră, a vorbit mereu despre iubire, iubind.

 Reamintim faptul că, la înmormântarea sa din ziua de 13 august 2003, puţin după prânz, în coasta Bisericii "Sf. Silvestru", timp de mai bine de un ceas, până ce sicriul a fost purtat spre mormânt, deasupra bisericii a stăruit, sus în jurul soarelui, pe un cer cu desăvârşire senin, un curcubeu circular pe care fotografiile nu-l pot reda în toată tainica lui splendoare, dar care a rămas adânc întipărit în memoria miilor de creştini veniţi să-şi ia rămas bun de la cel mai de seamă predicator ortodox român a secolului XX.

domeniu: 
categorie: