In memoriam Stefan Mihailescu-Braila

In perioada 14 - 20 septembrie, Teatrul National Radiofonic va invita sa-l reascultati pe marele actor Stefan Mihailescu Braila, alaturi de alti monstri sacri ai teatrului romanesc, in spectacolele radiofonice de succes, la Radio Romania Cultural, in ciclul de emisiuni Mari spectacole:

•luni, 14 septembrie –  “Furtuna” de Yu Cao
•marti, 15 septembrie – “Ringul” si “Tizul” de Ioan Grigorescu
•miercuri, 16 septembrie – “Vizita batranei doamne” de Friedrich Durrenmatt
•joi, 17 septembrie – “Tesatorii” de Gerhart Hauptmann;  “Moneda de cinci marci numita Muller” de Karl Wittlinger
•vineri, 18 septembrie –  “Omul cu arma” de N.F.Pogodin
•sambata, 19 septembrie – “Tanase Scatiu” de Duiliu Zamfirescu
•duminica, 20 septembrie – triptic George Calinescu: “Basmul cu minciuni”, “Brezaia”, “Secretarii d-lui Voltaire”;  “Evantaiul” de Carlo Goldoni.

Stefan Mihailescu Braila s-a nascut pe 3 februarie 1925, a urmat cursurile primare si secundare in orasul natal, dedicandu-se de timpuriu carierei scenice. Din 1949 pana in 1954, Stefan Mihailescu Braila a jucat la Teatrul "Maria Filotti", in spectacolele: "La Ilie bun si vesel", de Ion Damian, "O scrisoare pierduta", de I.L. Caragiale, "Poveste de dragoste", de Margarita Aligher, "Burghezul gentilom", de Moliere, "Badaranii", de Carlo Goldoni, "Nunta lui Kecinski", de Suhovo Kobalin, si "Ultima ora" de Mihail Sebastian.
 
Debuteaza in cinema in 1957, jucand cu o inegalabila maiestrie artistica in cele mai reusite comedii din cinematografia romaneasca: "Nea Marin miliardar", "Ciocolata cu alune" (1978), "Pacala" (1974), "Elixirul tineretii" (1978). "Bachus", din filmul "Secretul lui Bachus" realizat in 1983 de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al actorului Stefan Mihãilescu Braila.
 
Stefan Mihailescu Braila a fost si prezentator a numeroase emisiuni de teatru si divertisment la Radio si Televiziune.
 
Stefan Mihailescu-Braila a fost un mister - pentru ca era atat de talentat, de creativ, era sigur de valoarea lui, ba chiar de genialitatea lui, dar mai ales pentru ca nu dispretuia pe nimeni.
 
La Teatrul radiofonic a jucat in peste 230 de spectacole.

domeniu: 
categorie: