In Memoriam : Toma Caragiu

Mişcarea principală a cutremurului din 1977 a durat doar 30 de secunde, dar a fost suficient pentru a ucide peste o mie cinci sute de oameni, în toată ţara, să rănească unsprezece mii şi să lase fără adăpost peste treizeci şi cinci de mii de familii. Printre cei dispăruţi atunci s-au numărat personalităţi de valoare ale culturii şi artei. Unul dintre ei a fost actorul Toma Caragiu. Toma Caragiu s-a născut pe 21 august 1925, în orăşelul Hrupisti, din Grecia, într-o familie aromână. A colindat România cu familia sa, dar Bucureştiul a fost cel care i-a adus consacrarea.

A absolvit Facultatea de Teatru de la Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică în 1945. A debutat pe scenă în 1948. A fost actor la Teatrul din Constanţa (1951-1953), la doar 28 de ani a fost numit director al Teatrului de Stat din Ploieşti (1953-1965) şi apoi actor la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra“ (1965-1977).

Era un actor genial, care umplea scena indiferent de apariţie. Om integru, se bucura de o nemărginită admiraţie şi iubire, având nenumăraţi prieteni. Se dăruia cu totul artei. Prezent, mereu prezent, timp de peste trei decenii, în viaţa artistică, el singur este un capitol în istoria teatrului românesc, în istoria cinematografiei române, în istoria creaţiei de televiziune.

Temperament exploziv şi, în acelaşi timp, un artist gânditor, capabil să-şi asume în modul cel mai personal indiferent care rol din repertoriul lumii, Caragiu n-a copiat niciodată pe nimeni. Toate personajele sale au fost profund originale.

A practicat, în egală măsură, toate genurile, comedie, dramă, tragedie, vodevil, revistă. Pentru fiecare rol a găsit - uimitor - cheia, şi a reuşit să ajungă în inima fiecărui spectator.

Avea nenumărate măşti, câte una pentru fiecare personaj, de dramă sau de comedie, de la roluri din Shakespeare, până la glumele spuse cu inepuizabilul haz al spectacolelor de varietăţi, fie la rolurile interpretate în zecile de producţii cinematografice.

Ca actor de film, a realizat un rol de excepţie în "Actorul şi sălbaticii“ (1975). Filmografia sa include peste 40 de producţii, printre care: "Răzbunarea haiducilor“ (1968), "Haiducii lui Şaptecai“ (1970), "B.D. intră în acţiune“ (1970), "B.D. la munte şi la mare“ (1971), "Operaţiunea «Monstrul»” (1975) şi multe altele. A jucat în serialele de televiziune - "Neînfricaţii“, "August în flăcări“, "Urmărirea“.

A apărut în numeroase emisiuni de televiziune, inclusiv câteva memorabile show-uri de Revelion. Cifra spectacolelor anuale depăşea numărul de zile.

Dispariţia sa prematură, la cutremurul din 4 martie 1977, a însemnat o imensă pierdere a unui talent fără seamăn şi a unui om extrem de bogat sufleteşte. Va fi păstrat pentru totdeauna în memoria noastră.

domeniu: 
categorie: 
Autor: