Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Mesaje de felicitare adresate Patriarhului României

Evenimentele dedicate aniversării a trei ani de păstorire a Bisericii Ortodoxe Române de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au continuat astăzi, 30 septembrie, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei. Aici, a avut loc de la orele 12.15 prezentarea mesajelor de felicitare de către reprezentanţii autorităţilor de Stat centrale şi locale, precum şi din partea altor instituţii publice.

În deschidere, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a subliniat importanţa pe care îl are acest eveniment atât în viaţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cât şi în viaţa Bisericii Ortodoxe Române.

„Data de 30 septembrie a fiecărui an, începând cu anul 2007, constituie un prilej de mare bucurie şi sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă Română datorită semnificaţiei deosebite pe care această zi o are atât în viaţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar şi a Bisericii lui Hristos din România, adică a ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor. Dacă ziua de naştere, ziua onomastică sau ziua de hirotonie în viaţa unui slujitor al Sfântului Altar au mai mult sau mai puţin un caracter personal care presupune totuşi o comuniune de frăţietate şi bucurie cu cei dragi, ziua întronizării unui Patriarh, în cea mai înaltă demnitate în cadrul unei Biserici autocefale ca urmare a chemării Sale de către Însuşi Hristos Arhiereul Cel Veşnic la o astfel de slujire deosebită, este o zi care aparţine deopotrivă Părintelui Patriarh Daniel, dar şi Bisericii întregi. Tocmai de aceea o astfel de zi în fiecare an este marcată în primul rând printr-un popas duhovnicesc şi de rugăciune în Catedrala patriarhală prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei Te Deum prin care ierarhii, preoţii şi credincioşii aduc mulţumire Bunului Dumnezeu pentru darurile bogate pe care le-a revărsat asupra Întâistătătorului Bisericii noastre şi prin El asupra întregii Biserici. Totodată, iată, această zi este marcată şi prin acest moment solemn de sărbătoare pe care îl petrecem acum în Sala ‘Europa Christiana’ în care v-aţi adunat cu toţii ca să prezentaţi Părintelui Patriarh urările dumneavoastră”.

Apoi au fost prezentate mesajele de felicitare din partea Preşedinţiei, a Camerei Deputaţilor şi a Guvernului României.

Domnul Alexandru Gussi, Consilier Prezidenţial a dat citire mesajului domnului Traian Băsescu, Preşedintele României:

„Preafericirea Voastră,

Sunt deosebit de onorat să Vă adresez cele mai calde urări cu prilejul aniversării întronizării Preafericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în acest an când se împlinesc totodată 125 de ani de la recunoaşterea Autocefaliei şi 85 de ani de Patriarhie. Sub înalta păstorire a Preafericirii Voastre, Biserica Ortodoxă Română se bucură de o intensă şi rodnică prezenţă în domeniile social, educaţional şi cultural, în ţară şi în comunităţile româneşti din diaspora, definindu-şi astfel contribuţia la binele comun, contribuţie recunoscută şi apreciată în cadrul cooperării dintre Stat şi Biserică, întemeiată pe principiile Legii cultelor.

Cunoaşteţi, Preafericirea Voastră, faptul că am subliniat în numeroase ocazii importanţa participării Bisericii Ortodoxe Române la dezvoltarea societăţii noastre, care se confruntă în prezent cu dificultăţi, dar pentru care Biserica reprezintă un reper al identităţii şi un garant al valorilor care i-au adus şi îi pot aduce în continuare recunoaştere şi prosperitate. În acest sens, doresc să exprim şi cu acest prilej întreaga mea apreciere faţă de implicarea eficientă şi solidară a Bisericii Ortodoxe Române pentru a veni în întâmpinarea celor aflaţi în dificultate. Exemplul său este esenţial pentru solidaritatea pe care o putem clădi împreună, în acord cu etica socială pe care Biserica o cultivă.

În acest moment aniversar, Vă doresc, Preafericirea Voastră, viaţă îndelungată, sănătate şi împlinirea tuturor proiectelor pe care le-aţi iniţiat în cea mai înaltă demnitate pe care v-a conferit-o Biserica Ortodoxă Română.

Întru mulţi şi fericiţi ani!”

Mesajul doamnei Roberta Alma Anastase, Preşedinta Camerei Deputaţilor, a fost citit de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal:

„Preafericirea Voastră,
Înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române,
Stimaţi invitaţi,

Biserica Ortodoxă Română a fost întotdeauna, şi în vremurile bune şi în cele grele, stâlpul de nădejde al poporului român. Pentru că şi piatra şi fierul, zidirile şi palatele, armele şi oştirile, toate se înmoaie şi se risipesc dacă nu sunt însufleţite de credinţă!

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române aniversează, astăzi, trei ani de păstorire cu blândeţe, cu fermitate şi înţelepciune a poporului român.

Fie că este vorba despre punerea temeliei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, fie de activităţile social-caritative Prea Fericitul Părinte Daniel a dus mai departe lucrarea spirituală a Bisericii: a mângâiat sufletele, a întărit conştiinţele, a luminat Calea cea dreaptă.

Gândurile noastre se îndreaptă acum către acele urări care leagă lucrarea Preafericitului Părinte Patriarh de credincioşii pe care îi păstoreşte: sănătate, pace, înţelepciune şi credinţă!

Şi cel mai frumos lucru pe care-l putem face noi, politicienii, astăzi, este să ne aşezăm cu smerenie în rândul credincioşilor, urmând datinile şi credinţa strămoşească.

Binecuvântează, Preafericite Părinte Patriarh, munca, strădania şi credinţa poporului român!

La mulţi ani şi Dumnezeu să vă dea putere de muncă!”

Mesajul domnului Emil Boc, Premierul României, a fost transmis de către domnul Adrian Lemeni, Secretar de stat pentru culte:

„Preafericirii Sale,
Preafericitului Părinte DANIEL
Arhiepiscopul Bucureştilor,
Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei,
Locţiitor al Tronului Cezareii Capadociei,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Preafericirea Voastră Părinte Patriarh Daniel,

Cu prilejul împlinirii a trei ani de la întronizarea ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, am bucuria să Vă adresez, în numele Guvernului României şi al meu personal, cele mai calde urări de sănătate, viaţă îndelungată, putere de muncă şi noi împliniri în cea mai înaltă demnitate bisericească a ţării noastre.

La acest moment aniversar apreciem contribuţia Preafericirii Voastre prin implicarea activă şi dinamică, consecventă şi mobilizatoare în importante proiecte de natură socială, atenţia acordată comunităţilor româneşti din afara graniţelor, preocuparea constantă pentru restaurarea monumentelor istorice şi de artă bisericeşti, dar şi pentru construirea unor biserici noi, precum şi grija permanentă pentru problemele concrete şi nevoile efective ale comunităţilor bisericeşti.

Trebuie evidenţiată în acelaşi timp atenţia consecventă acordată învăţământului teologic şi relaţionarea acestuia cu realităţile concrete ale societăţii contemporane. Este de apreciat consolidarea şi cultivarea unei conştiinţe a dialogului atât în ce priveşte relaţia teologiei cu ştiinţa şi cultura, cât şi deschiderea prin afirmarea identităţii în cadrul dialogului inter-confesional şi inter-religios, sporind astfel prestigiul Bisericii Ortodoxe Române în contextul naţional şi internaţional, confirmându-i rolul de reper spiritual şi de factor al coeziunii sociale în societatea românească.

Guvernul României are întreaga disponibilitate de a coopera cu Biserica Ortodoxă Română în cadrul parteneriatului social dintre Stat şi culte prin proiectele pe care le derulează în domeniul incluziunii sociale, pentru a valorifica dimensiunea spirituală a asistenţei sociale şi a cultiva generozitatea, omenia şi sprijinul reciproc mai ales în ceea ce priveşte susţinerea categoriilor mai defavorizate ale concetăţenilor noştri.

Considerându-vă un reper al slujirii şi demnităţii, Vă asigurăm de întreaga preţuire şi de tot sprijinul nostru în demersurile Preafericirii Voastre şi Vă doresc, la acest moment de sărbătoare: Întru Mulţi şi Fericiţi Ani!”

De asemenea, domnul Daniel Petru Funeriu, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor, a accentuat în cuvântul său necesitatea cooperării dintre Biserică şi şcoală pentru o mai bună educaţie: „Biserica Ortodoxă şi şcoala sunt formatorii şi gardienii spiritului românesc. Relaţia dintre cele două instituţii este foarte bună, dar trebuie să se consolideze pentru a da acele repere de care are nevoie România pentru a trece prin această perioadă zbuciumată”. De asemenea, domnul Daniel Petru Funeriu a dăruit Patriarhului României o icoană reprezentând „Buna Vestire”.

Patriarhul României a mulţumit lui Dumnezeu pentru ajutorul Său acordat în această perioadă de trei ani de patriarhat şi celor „prin care Dumnezeu trimite ajutorul Său, prin oamenii care sunt aproape de noi ca şi colaboratori”, dar şi autorităţile locale şi de stat.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat vocaţia comună a instituţiilor bisericeşti şi a instituţiilor de stat: „Avem o vocaţie comună cei care conducem instituţii bisericeşti şi de stat şi anume, vocaţia comună indiferent de responsabilitate este aceea de a crea semne de speranţă, semne de speranţă şi atunci când trecem prin dificultăţi. Este mare nevoie ca să cerem ajutorul lui Dumnezeu şi să ne lăsăm în lucrarea lui Dumnezeu în aşa fel purtaţi de Duhul Său încât să devenim mâinile iubirii lui Hristos. Dumnezeu Fiul S-a întrupat, este Capul Bisericii, este înălţat la Ceruri, dar prezent prin Duhul Sfânt în viaţa Bisericii şi în viaţa unui popor credincios. Şi aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel ‘Biserica este Trupul tainic al lui Hristos’. Această formulare teologică devine o realitate atunci când mâinile noastre devin mâinile lui Hristos care ajută pe cei neajutoraţi, care hrănesc pe cei săraci şi flămânzi, care consolează pe cei întristaţi şi îndoliaţi, care încurajează pe cei ce şi-au pierdut curajul şi care, într-un fel sau altul, sunt răspunsul lui Hristos prin noi către cei ce Îi cer ajutorul Lui. Deci, noi, când intrăm în iubirea lui Dumnezeu lucrătoare devenim şi noi lucrători ai dragostei lui Hristos faţă de oameni. De aceea, binecuvântarea lui Dumnezeu se arată prin oameni şi prin instituţiile care doresc binele comun, binele poporului”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că, deşi în perioadă de criză, Biserica se străduieşte să nu întrerupă lucrările multiple pe care le-a început: „Trecem printr-o perioadă de criză, criza este în limba greacă ‘judecată’. Judecată pentru lucruri care nu au fost bine făcute sau insuficient de bine lucrate. Perioada de criză, deci, ca judecată pentru un lucru nefăcut la timpul lui sau făcut greşit este o certare care vine de la Dumnezeu, dar nu cu gândul de a ne pedepsi, ci cu gândul de îndreptare. Este o revizuire a parametrilor valorici, este o perioadă de triere a valorilor şi mai ales, a priorităţilor şi o perioadă de economisire a darurilor materiale primite de la Dumnezeu. În special, criza are în ea o pedagogie a lui Dumnezeu şi anume, să punem un început bun. Ca şi criza adolescenţei ea nu este o pedeapsă şi marchează sfârşitul unei etape pentru începerea unei etape mai mare de maturitate şi de responsabilitate mai intensă. Deci, pe de o parte, suferim în criză, dar trebuie să şi sperăm. Şi aici este cea mai necesară cooperare între Biserică şi toate instituţiile publice şi toate organizaţiile, să nu rămânem numai în mijlocul suferinţei, ci chiar în mijlocul suferinţei să arătăm semne de speranţă. Şi cele mai puternice semne de speranţă sunt acelea ale solidarităţii. O criză ne poate înrăi foarte mult sau ne poate face mai solidari, sau mai solitari, mai individualişti şi mai neomenoşi, sau mai altruişti şi mai umani. Depinde de noi, când trecem prin criză ca şi printr-o ispită, de puterea discernământului şi de a depăşi criza prin semne de speranţă şi printr-o gândire mai profundă, printr-un discernământ şi o prioritizare a acţiunilor noastre. Biserica se străduieşte ca în perioadă de criză, cu bani puţini totuşi să nu întrerupă lucrările multiple pe care le-a făcut şi să nu dea semne de deznădejde. Deşi par foarte diferite, teologia şi politica au în comun această vocaţie să aducă semne de speranţe şi să apeleze la umanul mai profund din noi decât la superficialitatea cu care ne obişnuim uneori”.

Patriarhul României a precizat faptul că în perioada aceasta de criză trebuie să nu ne pierdem nădejdea în Dumnezeu: „Deci, în această perspectivă noi ne punem nădejdea în Dumnezeu, poporul nostru e purtător de Cruce, dar nu purtător de Cruce disperat, ci priveşte Învierea care este ascunsă în Cruce. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca să nu pierdem credinţa şi omenia din sufletele noastre atunci când trecem prin încercări. O încercare poate să ne facă mai tari, mai maturi şi mai buni la suflet. S-a şi spus că în istoria poporului noi nu am avut prea des şansa de a alege între bine şi rău, ci într-un rău mai mic şi unul mai mare. Şi atunci acum este şi şansa de a depăşi disperarea sau neliniştea printr-o încurajare, rugăciunea fiind prima sursă de speranţă şi de iubire curată. În Franţa, când s-a anunţat criza financiară cu un an în urmă, unii bancheri au văzut că unele persoane s-au sinucis din cauza disperării că au pierdut mult, au pierdut multe resurse financiare necesare pentru planuri deja stabilite şi s-au năruit planuri pentru că s-au redus considerabil resursele. Şi atunci un director de Bancă din Franţa, el era credincios, a spus ‘e bine ca la prânz la orele 12:00 să ne rugăm toţi într-o sală’. Şi ei i-au spus ‘bine, dar noi suntem necredincioşi’. Acesta le spune ‘Ori şi cum trebuie să vă rugaţi ca să nu cădeţi în deznădejde şi va veni credinţa după aceea’. Sigur, la prima vedere pare oarecum nostimă această metodă, dar, de fapt, era rămânerea în comuniune şi solidaritate. Deci, Biserica trebuie să fie prezentă acolo unde oamenii sunt singuri şi sunt disperaţi. Numărul sinuciderilor a crescut la noi şi la ţară, un fenomen neobişnuit în trecut în satul românesc. Avem o mulţime de solicitări ca prezenţă vie lângă oamenii care şi-au pierdut speranţa vieţii. Sunt foarte mult perspective de a ne maturiza, de a ne adânci în spiritualitate şi de a ne întări în comuniune, în solidaritate”.

În continuarea Preafericirea Sa a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi autorităţilor care i-au transmis câte un mesaj cu ocazia împlinirii a trei ani de patriarhat: „Vă mulţumim pentru prezenţă, mulţumim Înaltpreasfinţiţilor şi Preasfinţiţilor pentru Liturghia pe care am slujit-o împreună, mulţumim Preasfinţitului Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul care a ţinut cuvânt din partea Sfântului Sinod în Catedrala patriarhală şi Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, secretarul Sfântului Sinod care acum ne-a introdus în a doua parte a sărbătorii de astăzi prin ascultarea mesajelor pe care le-am primit. Mulţumim domnului Preşedinte al României pentru mesajul transmis în care accentul solidarităţii este central, domnului Emil Boc care a accentuat şi importanţa culturii şi a dialogului cu ştiinţele şi prezenţei în societate a Bisericii şi domnului Funeriu care este împreună-lucrător cu noi pentru schimbarea mentalităţilor şi pentru investiţii pe termen etern, adică educaţia, singura investiţie care nu poate fi evaluată fiindcă ne ajută să şi câştigăm viaţa veşnică dacă suntem buni şi săvârşitori de fapte bune. Şi acum mulţumim şi celor care sunt prezenţi aici reprezentând comunităţi ortodoxe româneşti”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a prezentat şi lucrarea religios-filantropică a doamnei Lia Roberts de la Las Vegas: „Este prezentă aici doamna Lia Roberts de la Las Vegas. Las Vegas e cunoscut ca oraş care a adunat clădiri din toată lumea ca imitaţie a lor. Şi acum dânsa la un an de la vizita de anul trecut ne-a surprins cu o lucrare foarte frumoasă ortodoxă românească şi anume a oferit terenul proprietate personală pentru construirea unei Biserici şi a început să adune bani pentru Biserică. Şi iată construcţia Bisericii a ajuns la acoperiş şi doamna ne încurajează pe noi pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. De asemenea, tot în Las Vegas, a construit şi un centru social lângă Biserică, ceea ce este exact şi orientarea noastră, spiritualitate şi lucrare social-filantropică. Deci, o felicităm şi împreună cu dânsa felicităm pe toţi românii din diaspora, din America, din Europa Occidentală şi alte părţi care deodată cu zidirea Bisericii zidesc şi comuniunea românească, mai ales a celor care se află printre străini, comuniunea sufletelor. Deci, sunt foarte multe lucruri frumoase, bune pe care le cunoaştem numai când avem reprezentanţi din părţile respective sau vizităm acele locuri. Tuturor vă mulţumim, vă dorim sănătate, bucurie, vă mulţumim pentru felicitări, pentru daruri şi pentru flori”.

 

domeniu: 
categorie: