Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Mesajul lui Ion Iliescu adresat cetăţenilor României cu prilejul zilei de 1 Mai

Stimaţi concetăţeni,

Sărbătoarea de 1 Mai este una a solidarităţii şi a valorilor împărtăşite, care ne aminteşte atât de tradiţiile de Armindeni, cât şi de nevoia de justiţie şi de echitate socială. Democraţia este asociată cu garantarea liberului exerciţiu al unor drepturi şi libertăţi fundamentale, proprii fiinţei umane, printre care şi dreptul la muncă. Aceste drepturi nu au fost produsul unui proces firesc de acceptare a lor, ci rezultatul a lungi secole de suferinţe şi de conflicte sociale, adesea violente. Aceste confruntări nu au servit, în ultimă instanţă, nici forţelor sociale aflate în opoziţie, nici naţiunilor, în ansamblul lor. Acolo unde au fost nesocotite drepturile fireşti ale celor care îşi câştigau existenţa din muncă şi acolo unde ei nu şi-au găsit o reprezentare în plan politic, au fost posibile apariţia şi dominaţia unor regimuri totalitare, care au exercitat puterea în numele celor pe care, de fapt, îi oprimau.

Democraţia este şi rezultatul luptei pentru afirmare în plan politic şi economic al unor segmente largi ale societăţilor, care erau fie excluse, fie ignorate, fie discriminate în materie de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. Lungul drum către statul modern, democratic, a trecut şi prin luptele sociale pe care le comemorează ziua de 1 Mai.

România, ţară care se află în plin proces de integrare în Uniunea Europeană, îşi construieşte un nou model social, în care drepturile salariaţilor sunt garantate prin Constituţie şi la liberul lor exerciţiu veghează instituţiile interne şi internaţionale. Prin negocieri în cadrul instituţional al tripartidismului a fost posibilă rezolvarea unor importante probleme de natură economică şi socială, generate de tranziţie. Păstrarea păcii sociale a contribuit decisiv la rezultatele economice pozitive din ultimii ani. Noul Cod al Muncii, cu toate obiecţiile pe care le-a ridicat, este un important instrument de reglementare a relaţiilor între angajaţi şi angajatori.

S-a creat în România o piaţă a muncii, tot mai stabilă şi mai dinamică, s-a redus, deşi nu în măsura necesară, munca la negru, au crescut preocupările pentru mai buna pregătire a forţei de muncă. Prin obiectivele pe care şi le propune, viitoarea Strategie Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României până în 2025 trasează liniile de forţă ale noului proces de industrializare şi de modernizare a României, în context european.

Teama de viitor a celor care-şi câştigă existenţa prin efortul minţilor şi braţelor lor începe să se risipească. Noile tehnologii, oricât de performante, nu înseamnă nimic fără oamenii care le-au creat şi le folosesc. Mai mult, ele oferă premisele unei vieţi mai bune şi ale unei calificări crescute pentru muncitorii români.

România are nevoie de muncitorii ei, aşa cum are nevoie de intelectualii şi savanţii ei. Împreună, printr-un efort permanent, putem construi o viaţă mai prosperă şi mai sigură pentru toţi, putem reface necesara solidaritate socială şi naţională, putem afirma noua noastră identitate şi noul nostru statut în lume.

Cu prilejul zilei de 1 Mai, urez tuturor românilor să-şi îndeplinească visurile, să poată asigura, într-o economie dinamică şi în plină creştere, un trai decent lor şi familiilor lor, la adăpost de nevoi şi fără teama pierderii locului de muncă. Să ne bucurăm de frumuseţea naturii şi de tradiţiile noastre cu decenţă şi cu conştiinţa drumului pe care îl mai avem de parcurs până când România va avea toate atributele unei naţiuni europene performante.

La mulţi ani!

domeniu: 
categorie: