Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Mesajul Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice

''Data de 1 octombrie marchează, începând cu anul 1990, o sărbătoare importantă şi dragă nouă, tuturor celor care cunoaştem şi preţuim întelepciunea şi profunda experienţă profesională şi de viaţă a celor care constituie şi astăzi un suport moral al societaţii şi prezintă exemple demne de urmat.'' ''În acelaşi timp, această sărbătoare constituie o recunoaştere din partea comunităţii mondiale a necesităţii unei abordări serioase a problemelor cu care se confruntă persoanele de vârsta a treia.

Mă adresez cu profund respect tuturor vârstnicilor acestei ţări, cărora le transmit un mesaj călduros de solidaritate si preţuire, şi pe care îi asigur că vor găsi în mine un sprijin real, o garanţie pentru creşterea calităţii serviciilor oferite de sistemul public de pensii.

Cunosc şi înţeleg dificultăţile cu care vă confruntaţi şi sunt solidar cu aşteptările şi speranţele într-un viitor mai bun. Convingerea mea este că reformele, pe care le-am iniţiat, vor conduce la îmbunătăţirea standardului de viaţă pentru toate persoanele vârstnice.

În România sunt peste 6 milioane de pensionari, ale căror probleme reprezintă obiectul unei griji permanente din partea statului.

Programul de guvernare prevede eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii prin urgentarea procesului de recalculare, astfel încât să fie respectat principiul la condiţii egale de pensionare, pensii egale, indiferent de anul ieşirii la pensie. Procesul de recalculare este prevăzut să se finalizeze la sfârşitul acestui an, plata pensiilor majorate ca rezultat al recalculării, făcându-se eşalonat, în etape.

Pe suportul unei dezvoltări durabile vom dispune de resurse pentru a majora toate categoriile de pensii şi ajutoare sociale pentru persoanele vârstnice. Pentru anul 2006 preconizăm o creştere a pensiilor cu un procent cuprins între 6% şi 8 %.

În afara riscului de bătrâneţe acoperit de sistemul de securitate socială prin asigurarea unui venit reprezentat de pensie, în cazul persoanelor de vârsta a treia se întâlneşte o situaţie particulară, acestea având nevoie, în egală măsură, de două tipuri de suport - respectiv servicii sociale şi servicii medicale. În aceste condiţii, iniţierea, dezvoltarea şi acordarea serviciilor sociale şi de sănătate, în special a celor de îngrijire personală, au impus necesitatea unei Strategii naţionale de dezvoltare a sistemului de asistenţă socială pentru persoanele vârstnice.

Această Strategie adoptată prin Hotărâre de Guvern în iunie 2005 stabileşte obiective şi măsuri care urmăresc direcţiile de dezvoltare globală a politicilor sociale în domeniu, care au în vedere, în principal :

Crearea unei societăţi pentru toate vârstele
Respectarea drepturilor omului şi asigurarea libertăţilor fundamentale pentru persoanele vârstnice
Promovarea unei vieţi sănătoase, active, sigure, împlinite, decente şi demne.”
“In calitate de Ministru al Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei reafirm preocuparea constantă a Guvernului României pentru un trai mai bun de care să beneficieze toţi pensionarii acestei ţări.

La mulţi ani şi fie ca stima şi grija celor din jur să vă încălzească mereu sufletul!''

domeniu: 
categorie: