Michelangelo a fost autist?

Este posibil ca Michelangelo să fi fost autist, la fel ca persoanjul interpretat de Dustin Hoffman în filmul 'Rain Man', acumulând talente extraordinare, dar şi incapacitatea de a stabili relaţii sociale, sunt de părere experţii britanici. S-ar putea ca geniul artistic al Renaşterii să fi suferit de o formă specială a autismului, sindromul Asperger, au afirmat doi cercetători, pr. Michael Fitzgerald, de la Trinity College Dublin, şi dr. Muhammad Arshad, psihiatru, într-un articol apărut, luni, în publicaţia 'Journal of Medical Biography'.

Personajul interpretat de Dustin Hoffman în 'Rain Man' ilustrează această formă specială a autismului, care împleteşte incapacitatea de a stabili relaţii cu celelalte persoane cu talente remarcabile, în acest caz capacitatea rar întâlnită de a memora cifer. În alte cazuri, autiştii pot fi muzicieni, desenatori, matematicieni remarcabili.

Michelangelo, care a trăit între anii 1475 şi 1564, dădea dovadă de numeroase obsesii şi trăia într-o rutină repetitivă, încercând să-şi controleze toate aspectele vieţii sale. Sculptor, pictor, inginer, arhitect şi poet, el avea în schimb o memorie ieşită din comun.

Artistul a avut o copilărie plină de greutăţi, fiind adesea bătut de tatăl şi unchii săi din cauza înclinaţiei către artă. La vârsta de 14 ani, a intrat ca ucenic pe lângă un mare artist al vremii, Domenico Ghirlandaio, care a fost nevoit să recunoască faptul că elevul său îi este superior.

Michelangelo era incapabil să-şi exprime emoţiile, el absentând de la înmormântarea fratelui său. Îi era dificil să comunice cu cei dimprejur, păstra tăcerea timp îndelungat şi adesea dispărea în mijlocul unei conversaţii, susţin cei doi experţi.

'Era asocial şi solitar. Avea puţini prieteni, la fel ca şi arhitectul britanic John Nash (1752-1835), creatorul Pavilionul Regal de la Brighton (sudul Angliei), atins şi el de această formă deosebită de autism', relevă cercetătorii.

'Caracter dificil, Michelangelo avea frecvente accese de furie', adaugă cei doi, descriindu-l ca un individ 'straniu şi izolat', 'preocupat de propria realitate interioară'.

Se pare că mai mulţi membri ai familiei sale, cum ar fi tatăl, bunicul şi unul dintre fraţi, aveau şi ei tendinţe autiste, consideră oamenii de ştiinţă.

'Rutina muncii obsesive, modul său de viaţă neobişnuit, aptitudinile mediocre de a comunica şi tendinţa de a controla totul par să fie caracteristice sindromului Asperger', au concluzionat cercetătorii.

domeniu: 
categorie: 
Autor: