'Micii vampiri' au declanşat un val de isterie în Bihor

Zeci de orădeni s-au adresat, în ultima vreme, Inspectoratului de Protecţie a Mediului (IPM) Bihor, alarmaţi de numărul mare de lilieci care şi-au făcut apariţia în apropierea caselor lor, a declarat în conferinţă de presă Augustin Dudaş, inspectorul şef al IPM Bihor. Majoritatea plângerilor cetăţenilor reclamă faptul că găsesc lilieci în casa scării la blocuri, sau chiar că, de multe ori, micile zburătoare le intră în case. ’’Dom’le, m-am trezit cu arătarea în casă, vă daţi seama ce spaimă am tras, că sânt şi bătrână şi ştiu toate poveştile cu vampiri şi lilieci care sug sângele la om, doamne-fereşte !’’, a declarat pentru Amos News orădeanca Florica Marinău.

Tot mai mulţi orădeni sânt de-a dreptul isterizaţi, mai ales că unele televiziuni au programat, exact în această perioadă, câteva filme cu vampiri şi cu lilieci-vampiri. ’’E cumplit, toţi vecinii sânt îngroziţi, spun că se tem de micii vampiri, de copii ce să mai vorbesc, ăştia se uită la filme d-astea cu lilieci şi ne sperie şi pe noi cu prostiile lor’’, spune şi Ecaterina Ardelean.

Potrivit oficialilor inspectoratului, pentru reamenajarea malurilor Crişului Repede s-au tăiat, în ultima vreme, masiv, arbori seculari din Oradea şi din împrejurimi, fapt ce a condus la distrugerea habitatului coloniilor de lilieci. Astfel, micile animale au fost nevoite să-şi caute alte adăposturi, chiar dacă acest lucru înseamnă să migreze spre zona urbană. ’’Îi întâlneşti în cele mai neaşteptate locuri. Sute de lilieci din speciile liliac pitic şi liliac de amurg au invadat Oradea, unde şi-au găsit adăpost în anumite locuri întunecate din zonele locuite. La ora actuală sânt colonii întregi prin podurile caselor, în ghenele de gunoi ale blocurilor turn sau în gangurile clădirilor, de unde ies noaptea ca să caute hrană. De multe ori, se întâmplă să intre accidental în camerele întunecate cu geamuri deschise sau în casa scărilor’’, spune Augustin Dudaş.

Inspectorul-şef al IPM Bihor a mai declarat că orădenii nu au de ce se teme, deoarece cele două specii de lilieci nu atacă oamenii.

domeniu: 
categorie: 
Autor: