Mihai Brediceanu a încetat din viaţă

Cu inima cernită, stăpâniţi de adâncă mâhnire sufletească, membrii fundaţiei „Solidaritatea Culturală pentru România” anunţă plecarea în veşnicie a celui care a fost, a celui care rămâne Mihai Brediceanu. Mihai Tiberiu Brediceanu ne-a părăsit după o îndelungată suferinţă, în zorii zilei de 5 martie.
În acest început de primăvară geroasă, a plecat pentru totdeauna dirijorul, compozitorul, omul de ştiinţă, omul de cultură şi de artă, Mihai Brediceanu, membru de onoare al Fundaţiei „Solidaritatea Culturală Română”.
Mihai Brediceanu a făcut parte dintr-o veche familie de muzicieni bănăţeni, muzicieni ce au avut, de la o generaţie la alta, un rol special în dinamica vieţii muzicale a ţării noastre.
Născut la 14 Iunie 1920 la Braşov şi-a început studiile muzicale la Conservatorul Astra, le-a continuta apoi la Bucureşti avînd ca profesori nume ilustre precum Mihail Jora, Marţian Negrea, Florica Musicescu, Ionel Perlea şi a.
Spirit cu vocaţie renaşcentistă a fost licenţiat al facultăţii de Drept şi doctor în matematici.
Prodigioasa sa carieră profesională are ca jaloane Opera Română din Bucureşti unde a fost prim dirijor şi director, Opera din Istambul unde a fost Director artistic şi Filarmonica George Enescu al cărui Director a fost.
A realizat prima înregistre integrală pe discuri „Electrecord” a operei „Oedip” de George Enescu
În anul 1974 primeşte la Paris „Grand Prix du disc” al Academiei discului francez din Paris iar în 1976 Discul de aur la Tokio.
Mihai Brediceanu a fost un gânditor, un cercetător mânat de curiozitate condus de bonomie; a fost un savuros „coseur”, un iubitor de frumos, un spirit care a cultivat frumosul în jurul său, în cultură, în artă, în muzică. A fost ceea ce se numeşte un om de bine ........pentru el, pentru cei din jurul lui.
Ne despărţim de Mihai Brediceanu cu gândul că pierdem o parte însemnată a reperelor care ne-au orientat existenţa în ultimele decenii. Am pierdut un prieten drag şi un bun sfătuitor.
Cei care doresc să i aducă un ultim omagiu o pot face în ziua
de 8 Martie la Opera Naţională din Bucureşti între orele 9 şi 13.

domeniu: