Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Mircea Mihăieş crede că amenda este o răfuială politică, venită din partea PSD

Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei, a invitat astăzi jurnaliştii pentru o discuţie pe tema cazului 'Mircea Mihăieş'. Invitaţii săi au fost 'acuzatul' Mircea Mihăieş şi scriitorul Daniel Vighi, dar au luat parte la discuţii şi directorul TVR Timişoara, Lucian Ionică, Mihai Anghel, de la Radio Timişoara, Adriana Babeţi şi alţii. Pensionarii revoltaţi vor fi daţi în judecată

Mircea Mihăieş, redactorul-şef al revistei 'Orizont', editorialist la revista 'România literară' şi la ziarul 'Cotidianul', a fost amendat de către o instituţie despre care de-abia acum de aud mai multe, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituţie aflată în subordinea guvernului, cu suma de 40 de milioane de lei pentru un articol publicat în 'Cotidianul'. Editorialul începea astfel: 'M-am săturat de votul bătrânilor înfricoşaţi...' şi era criticat electoratul cu vârste înaintate al PSD. 'Eu nu am spus că bătrânii trebuie omorâţi sau să le taie pensiile. Textul meu mă incriminează. Eu am scris un pamflet, am scris cu tentă literară. Era un articol de opinie. În concepţia lor, am făcut un delict de opinie', spune Mihăieş. Scriitorul timişorean a aflat de amendă de la un poliţist, care i-a adus decizia de sancţionare la uşă. Tot atunci s-a aflat şi motivul amenzii: fusese reclamat de un grup de pensionari din Bacău, care au considerat că, prin acel articol, Mihăieş a încălcat legislaţia privind combaterea discriminării. Hotărârea CNCD a fost acum o lună, pe când preşedinte al instituţiei era Adrian Cămărăşan, numit în functie de PSD. Noul preşedinţe al CNCD, Asztalos Csaba, care a facut parte şi din vechea conducere a Consiliului, a modificat parţial decizia în acest caz, reducând amenda la 5 milioane de lei.
După cum a spus Mircea Mihăieş, ar plăti amenda dacă ar ajunge la o casă de bătrâni, dar acest lucru este 'puţin probabil'. Oricum, scriitorul este decis să dea în judecată CNCD, dar şi pe pensionari, pentru denunţ calomnios. 'Ca să le dau ceva de lucru', a spus Mihăieş.

CNDC – comparată cu castelul lui Kafka

Daniel Vighi a opinat, ieri, la Memorial, că acest comitet, care a mai amendat 20 de jurnalişti din ţară, tot pentru diferite discriminări, a fost creat pe un tip de raport demagogic cu Uniunea Europeană. 'Se căuta o faţă, un înveliş care să dea bine afară, iar un comitet cu o asemenea titulatură sensibilizează autorităţile europene', spunea Vighi, care crede că deciziile de amendare pentru opiniile pe care le au jurnaliştii nu sunt decât încercări de a institui un tip de autocenzură.
'Oricât aş lăsa de la mine, nu pot să nu văd o răfuială politică. Observ că PSD-iştii nu mai au răbdare şi cred că vor urma alte reacţii de această natură, coordonate de astfel de instituţii invizibile', remarca scriitorul. El a comparat comitetul înfiinţat în legislatura PSD cu castelul lui Kafka, unde totul este absurd şi invizibil. 'Cred că a fost o bombă amorsată pe vremea guvernului Năstase şi a explodat acum, pe vremea lui Tăriceanu', spune Mihăieş, care şi-a declarat din timp opoziţia faţă de fostul partid de guvernământ. 'E o acţiune cu substrat politic, dar nu pot să dovedesc asta. E clar că trăim într-un stat cu substrat poliţienesc, represiv', a mai spus Mihăieş.
Discuţiile de la Memorial s-au axat şi pe faptul că amendarea a fost făcută fără a cere opinia celui învinuit, aşa cum se stipulează chiar în statutul CNCD. Tocmai de aceea, jurnalistul Mălin Bot, de la 'Cotidianul', a solicitat Asociaţiei Presei Timişorene să înainteze Parchetului o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva şefului Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, specificând că există şi un avocat care să se ocupe pro bono de acest caz.

domeniu: 
categorie: 
Autor: