Moartea unui artist: a incetat din viata regizorul Horea Popescu

Regizorul de teatru şi film Horea Popescu, cunoscut pentru pelicule precum "Cuibul de viespi" şi "Moartea unui artist", a incetat din viata, la vârsta de 84 de ani.

Autor, de-a lungul unei cariere de şase decenii, a peste o sută de spectacole, Horea Popescu a fost un regizor cu o vastă cultură şi cu un gust artistic rafinat, s-a distins ca un campion al reteatralizării teatrului românesc, s-a impus ca unul dintre artizanii spectacolului monumental şi a dovedit, prin arta sa, verticalitate şi atitudine civică, mai ales în ultimii ani ai dictaturii comuniste. Dintre numeroasele sale spectacole, cele mai cunoscute sunt "Moartea unui artist", de Horia Lovinescu, "Danton", de Camil Petrescu, singura transpunere scenică a monumentalei piese, "Caligula", de Albert Camus, "Generoasa Fundaţie", de A. Buerro Valejo, "Zbor deasupra unui cuib de cuci", după Dale Wasserman, "Baia şi Ploşniţa", de Vladimir Maiakovski, "Richard III", de William Shakespeare, "Domnişoara Nastasia", de G. M. Zamfirescu, "Beckett", de J. Anouilh, şi "Titanic vals", de Tudor Muşatescu.

Horea Popescu a fost şi autorul unor filme de succes, cum ar fi "Omul de lângă tine", "De trei ori Bucureşti", "Dragoste lungă de o seară", "Cuibul de viespi" şi "Moartea unui artist".

Trupul neînsufleţit al artistului este depus la Biserica Icoanei din Capitală, iar miercuri va fi adus în Foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti. Înmormântarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Bellu.

domeniu: 
categorie: