Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Moment aniversar la Patriarhia Română

S-au împlinit astăzi, 30 septembrie, trei ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În seara zilei de 12 septembrie 2007, Sfântul Sinod valida alegerea celui de-al VI-lea Întâistătător al Bisericii noastre, în persoana Înaltpreasfinţitului Părinte Daniel, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a avut loc pe 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Cu prilejul acestui eveniment deosebit din Patriarhia Română, împlinirea a trei ani de patriarhat, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat astăzi Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, înconjurat de un sobor de douăzeci de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a evidenţiat că Sfântul Grigorie Luminătorul, Episcopul Armeniei, care este sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă Română, reprezintă un model pentru creştinul de astăzi.

„Convertindu-se el la creştinism, nu s-a simţit bucuros dacă nu a împărtăşit evanghelia şi credinţa în Hristos şi poporului său. Cu alte cuvinte, învăţăm de la Sfântul Grigorie Luminătorul că nu este suficient să fim numai noi creştini şi să ne bucurăm de marea demnitate a numelui de creştin şi de multele daruri pe care le dăruieşte Hristos celor care cred în El şi îl iubesc pe El, ci această bucurie a noastră personală trebuie să o împărtăşim şi cu cei care nu îl cunosc pe Hristos. Astfel, vedem că Sfântul Grigore Luminătorul devine misionar tocmai pentru că vrea să împărtăşească bucuria credinţei în Hristos şi cu tot neamul lui. Prin aceasta el ne cheamă să fim misionari”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

După Sfânta Liturghie, în Catedrala Patriarhală a fost oficiată astăzi o slujbă de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre, poporului român şi Preafericirii Sale în cel de-al treilea an de slujire patriarhală. Slujba a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal.

„În acest moment aniversar, noi, ierarhii care v-am înconjurat astăzi la Sfânta Liturghie, colaboratorii Preafericirii Voastre din Administraţia Patriarhală şi din Administraţia Arhiepiscopiei Bucureştilor, reprezentanţii autorităţii statului, credincioşii şi credincioasele care sunt în această Biserică, dar şi milioanele de credincioşi şi credincioase care se împărtăşesc de bucuria noastră de astăzi, prin intermediul Radioului şi al Televiziunii vă urează, Preafericirea Voastră, în acest ceas aniversar, sănătate multă, puteri înnoite, ca mulţi ani de arhipăstorire care vă stau înainte să fie împodobiţi cu realizări la fel de frumoase”, a spus Preasfinţia Sa.

La eveniment au fost prezenţi numeroşi membri ai Sfântului Sinod, oficialităţi locale şi de Stat.

Sărbătorirea împlinirii a trei ani de păstorire a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a continuat printr-un moment festiv, dedicat acestui eveniment, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. Aici au fost adresate mesaje de felicitare din partea instituţiilor centrale ale Statului. Mesajul Preşedintelui României a fost citit de consilierul prezidenţial Alexandru Gussi. În continuare, a fost citit mesajul din partea Camerei Deputaţilor de către Preasfinţitul Părinte Episcop vicar-patriarhal, Ciprian Câmpineanul. Apoi, Domnul Adrian Lemeni, Secretar de stat pentru Culte, a dat citire mesajului din partea Guvernului României. Prezent la aniversare, domnul Daniel Funeriu, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a adresat la rândul său un mesaj Preafericitului Părinte Daniel din partea instituţiei pe care o conduce.

După adresarea mesajelor de felicitare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ţinut şi un scurt cuvânt de mulţumire. Referitor la relaţia dintre Stat şi Biserică, Preafericirea Sa a ţinut să precizeze faptul că ambele au aceeaşi vocaţie.

„Avem o vocaţie comună cei care conducem instituţii bisericeşti şi de stat şi anume, vocaţia comună indiferent de responsabilitate este aceea de a crea semne de speranţă, semne de speranţă şi atunci când trecem prin dificultăţi. Este mare nevoie ca să cerem ajutorul lui Dumnezeu şi să ne lăsăm în lucrarea lui Dumnezeu în aşa fel purtaţi de Duhul Său încât să devenim mâinile iubirii lui Hristos. Dumnezeu Fiul S-a întrupat, este Capul Bisericii, este înălţat la Ceruri, dar prezent prin Duhul Sfânt în viaţa Bisericii şi în viaţa unui popor credincios. Şi aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel ‘Biserica este Trupul tainic al lui Hristos’. Această formulare teologică devine o realitate atunci când mâinile noastre devin mâinile lui Hristos”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României a mai adăugat faptul că în aceste vremuri de criză cooperarea dintre Biserică şi Stat trebuie să fie şi mai puternică.

„Trecem printr-o perioadă de criză, criza este în limba greacă ‘judecată’. Judecată pentru lucruri care nu au fost bine făcute sau insuficient de bine lucrate. Perioada de criză, deci, ca judecată pentru un lucru nefăcut la timpul lui sau făcut greşit este o certare care vine de la Dumnezeu, dar nu cu gândul de a ne pedepsi, ci cu gândul de îndreptare. Este o revizuire a parametrilor valorici, este o perioadă de triere a valorilor şi mai ales, a priorităţilor şi o perioadă de economisire a darurilor materiale primite de la Dumnezeu. În special, criza are în ea o pedagogie a lui Dumnezeu şi anume, să punem un început bun. Deci, pe de o parte, suferim în criză, dar trebuie să şi sperăm. Şi aici este cea mai necesară cooperare între Biserică şi toate instituţiile publice şi toate organizaţiile, să nu rămânem numai în mijlocul suferinţei, ci chiar în mijlocul suferinţei să arătăm semne de speranţă. Şi cele mai puternice semne de speranţă sunt acelea ale solidarităţii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a mulţumit tuturor celor care au sprijinit Biserica în toate activităţile ei.

La eveniment au luat parte demnitari de stat, autorităţi publice centrale şi locale, reprezentanţi ai Case Regale a României, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai altor culte, profesori, consilieri ai Administraţiei Patriarhale şi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi alte personalităţi ale vieţii sociale, culturale şi politice autohtone.

Evenimentele prilejuite de împlinirea a trei de patriarhat au continuat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Aici, toţi cei prezenţi au urmărit, timp de aproape o oră, un film realizat de TRINITAS TV despre activitatea Patriarhiei Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor în perioada octombrie 2009 - octombrie 2010: „Vizite canonice, hirotoniri, sfinţiri de Biserici şi construirea de Biserici, grija pentru patrimoniu, atenţia pentru a crea valori, Catedrala Mântuirii Neamului, încurajarea preoţilor şi parohiilor, responsabilitatea în chivernisirea fondurilor, solidaritate cu cei în nevoi şi filantropie bine organizată, cateheză, cultură şi comunicare. Iată parcursul anului 2009-2010 la Patriarhia Română, sub binecuvântarea şi implicarea directă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Viaţa Bisericii Ortodoxe Române se desfăşoară în orizontul credinţei şi mărturisirii, al iubirii de Dumnezeu şi de oameni”.

Tot în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei din Capitală a fost lansată astăzi lucrarea „Titulatura şi distincţiile onorifice acordate de Patriarhia Constantinopolului mitropoliţilor Ţării Româneşti (secolele XIV-XVIII)”, alcătuită de domnul academician Emilian Popescu. Noua apariţie editorială mai cuprinde un rezumat în limba franceză, precum şi mai multe anexe cu ilustraţii, fiind realizată în condiţii grafice deosebite.

În data de 12 septembrie 2007 Preafericitul Părinte Daniel a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc în funcţia de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea s-a făcut duminică, 30 septembrie 2007

domeniu: