Monedă aniversară pentru 150 de ani de industrie petrolieră românească

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând de luni, o monedă din argint, dedicată aniversării a 150 de ani de industrie petrolieră românească. Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei, o greutate de 31,103 grame şi un diamietru de 37 mm. Marginea este zimţată. Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Aversul conţine, în jumătatea inferioară, imaginea Rafinăriei "Mehedinţeanu", deasupra, stema României şi valoarea nominală, 10 lei, iar la exterior, inscripţiile circulare ROMANIA - la partea superioară şi RAFINARIA "MEHEDINTEANU" - în partea inferioară.

Reversul prezintă, în partea dreaptă, o pompă de extracţie modernă şi inscripţia oblică "150 ANI DE INDUSTRIE PETROLIERA ROMANEASCA", iar în partea stângă, o sondă de foraj de la începutul secolului al XIX-lea şi inscripţia circulară "1857 - 2007".

Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limba română, engleză şi franceză. Broşura include şi două file cu rol de certificat de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 150 de ani de industrie petrolieră românească, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

domeniu: 
categorie: