Monedă de argint dedicată Tratatului de la Roma

Pentru a marca importanţa încheierii Tratatului de la Roma pentru istoria recentă a Europei, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 10 mai 2007, o monedă din argint, dedicată aniversării a 50 ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei, formă rotundă, o greutate de 31,103 grame, diametrul de 37 mm, iar marginea este zimţată.

Aversul conţine, în centru, harta Uniunii Europene, în dreapta stema României şi sub ea inscripţia “ROMÂNIA”, valoarea nominală “10 LEI” sub hartă, iar la exterior, în partea superioară stângă, inscripţia circulară pe două rânduri “UNIUNEA EUROPEANĂ - 2007”.

Reversul prezintă, în centru, pagina cu semnături a Tratatului de la Roma, suprapusă peste desenul pavajului pieţei Capitoliului din Roma, pavaj desenat de Michelangelo şi inscripţiile “EUROPA” şi “50 ANI”. La exterior, în partea superioară şi inferioară, inscripţiile “TRATATUL DE LA ROMA” şi “25 MARTIE 1957”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile cuprind şi două file cu rol de certificat de autenticitate a emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi a Casierului central.

Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR. Tirajul emisiunii este de 500 exemplare, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 125 lei. Preţul de vânzare al monedei nu include şi preţul cutiei de prezentare. Monedele din argint, dedicate aniversării a 50 ani de la semnarea Tratatului de la Roma, au putere circulatorie pe teritoriul României. 

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea dedicată aniversării a 50 ani de la semnarea Tratatului de la Roma, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Tratatul de la Roma este actul de naştere al Comunităţii Europene. La 25 martie 1957, în piaţa Capitoliului din Roma, reprezentanţii Franţei, Republicii Federale a Germaniei, Italiei, Belgiei, Olandei şi Luxemburgului au semnat Tratatul de instituire a Comunităţii Economice Europene.

domeniu: 
categorie: