Moody's a menţinut rating-ul României în categoria investment grade

Agenţia de rating Moody's a confirmat rating-ul României pentru obligaţiunile emise atât în monedă proprie cât şi în alte valute la nivelul de, Baa3 cu perspectivă stabilă, menţinând astfel rating-ul în categoria investment grade.

Rating-ul României este justificat de nivelul scăzut al datoriei publice guvernamentale de, 31% din P.I.B. în anul 2010 comparativ cu alte ţări cu rating similar, accesul la finanţare multilaterală şi perspectiva promiţătoare de creştere economică pe termen mediu. Agenţia de rating consideră că au fost făcute eforturi în vederea reducerii deficitului fiscal, care a crescut de la 3% din P.I.B. în anul 2007 la 9% din P.I.B. în anul 2009 în timp ce în anul 2011, va putea fi păstrată ţinta propusă de 4,4% din P.I.B. Totodată, reformele structurale iniţiate în acest an vor produce beneficii din punct de vedere fiscal pe termen mediu.

Perspectiva rating-ului este stabilă, deoarece încorporează perspectiva de creştere economică pe termen mediu, reformele structurale recente dar şi suportul multilateral extern.

Reprezentanţii Moody’s sunt de părere că, o revizuire pozitivă a rating-ului pentru România poate fi posibilă doar dacă există dovezi că prudenţa fiscală observată în ultimul an poate fi păstrată şi pe termen mediu, dacă creşterea economică pe termen mediu se situează peste nivelurile înregistrate în ultimii doi ani precum şi dacă se realizează implementarea unor proiecte menite să crească absorbţia fondurilor structurale U.E.

domeniu: 
categorie: