'My life', autobiografia lui Bill Clinton, a fost lansată în librării

'My life', autobiografia fostului preşedinte american Bill Clinton, a fost lansată, marţi, iar primele exemplare au fost vândute imediat după miezul nopţii, ora locală, în mai multe librării din New York şi Washington, special rămase deschise pentru această ocazie. La New York, peste o sută de persoane au stat la coadă înainte de miezul nopţii, într-o librărie din Manhattan, în care se aflau depozitate mii de exemplare, altele fiind aduse în cutii pe care scria: ' Nu se vinde înainte de marţi, ora 00.01'. Proprietarii magazinului, care se închide de obicei la miezul nopţii, au decis să prelungească programul vânzărilor cu o oră.

La Washington, circa o mie de persoane s-au deplasat într-o mare librărie consacrată politicii, iar alte câteva zeci au aşteptat lângă un alt magazin pentru a intra cât mai repede în posesia cărţii ce are 957 de pagini.

Pentru prima ediţie, autobiografia a fost tipărită în aproximativ 1,5 milioane de exemplare. Demnă de lansarea unui volum Harry Potter sau de ultima sută de metri a campaniilor electorale, publicarea cărţii semnate de Bill Clinton este obiectul unei ofensive mediatice, în paralel cu turneul de promovare pe care fostul preşedinte îl va întrprinde timp de o lună pe întreg teritoriul SUA.

În ultimele zile, Bill Clinton a citit extrase, în fiecare dimineaţă, în reţeaua AOL, în timp ce posturile de televiziune difuează fragmente din interviurile acordate marilor staruri media, de la Dan Rather la Oprah Winfrey, a căror recomandare garantează vânzări record volumelor aduse de aceştia în discuţie.

Marţi urma să înceapă turneul librăriilor din cele patru colţuri ale Statelor Unite. Mai întâi la New York, din Manhattan în Harlem, cartier în care Bill Clinton şi-a instalat birourile după ce a părăsit Casa Albă, în anul 2001. Miercuri, va acorda autografe în apropiere de Wall Street - 'fără autografe personalizate' avertizează panourile -, după care se va îndrepta spre Coasta de Vest, Chicago, Arkansasul natal, Washington, Denver, Florida. Turneul ar trebui să se încheie la 22 iulie.

Nici o legătură cu lansarea relativ discretă, în 1996, a cărţii sale precedente, 'Between Hopes and History'. De data aceasta, un alt element asigură succesul volumului pentru care Bill Clinton a primit 10 milioane de dolari. este vorba despre afacerea Monica Lewinsky, aflată în centrul interesului general.

În cursul unui interviu difuzat pe canalul CBS, Clinton a făcut asupra acestui subiect un comentariu de o sinceritate dezarmantă, explicând că a avut legătura în cauză 'doar pentru că putea aşa ceva'. În carte, el susţine că a fost dezgustat de acestă poveste şi îi acuză pe 'vechii săi demoni' că l-au aruncat în braţele tinerei femei.

În legătură cu alte probleme, Bill Clinton afirmă în autobiografia sa că l-a prevenit, după alegerile din anul 2000, pe fostul preşedinte George Bush că Ossama bin Laden şi Al-Qaïda reprezentau pentru Statele Unite un pericol mult mai mare decât Irakul.

El a admis, duminică, într-o emisiune a postului CBS, că printre marile sale regrete se află faptul că nu a reuşit să-l prindă pe liderul reţelei Al-Qaïda şi eşecul din încercarea de a-i convinge pe israelieni şi palestinieni să ajungă la un acord de pace.

Chiar şi înainte de apariţie, cartea are parte de cirtici virulente. 'New York Times' aprecia, în ediţia de weekend, că este vorba despre o lucrare 'prost concepută, complezentă şi adeseori extrem de plicticoasă'. Cotidianul, unul dintre puţinii reprezentanţi ai mass-media care au obţinut autobiografia înaintea punerii în vânzare, adaugă că acest 'ghiveci' 'scris în grabă' reflectă în bună măsură Administraţia Clinton, şi anume 'lipsa de disciplină care a dus la numeroase ocazii ratate'.

În schimb, autobiografia beneficiază de clemenţa jurnalului atunci când evocă eforturile depuse pentru procesul de pace din Orientul Apropiat. Colaboratorii fostului preşedinte speră, de altfel, că, după euforia lansării, criticile se vor axa pe elementele de fond.

'Nu este surprinzător că mass-media se concentrează la început pe anumite lucruri', a afirmat purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte, Jim Kennedy, într-o declaraţie acordată pentru ediţia de luni a cotidianului 'Washington Post'. 'Dar esenţa cărţii se axează pe problemele de substanţă, istorie, politică'. Scopul lui Bill Clinton, a adăugat el, este de a crea o lucrare 'de valoare istorică şi politică incontestabilă, care să reziste încercării timpului'.

domeniu: 
categorie: 
Autor: