Negocieri salariale la SC Mondiala Satu Mare

În data de 26 august, prefectul judeţului Satu Mare, Gheorghe Ciocan, s-a deplasat la sediul societăţii comerciale MONDIALA SA Satu Mare, la solicitarea sindicatului de societatea mai sus menţionată, în vederea medierii conflictului de muncă declanşat ca urmare a nesatisfacerii de către patronat a revendicărilor de ordin salarial. Sindicaliştii solicită acordarea unui spor salarial de cel puţin 35 la sută, în timp ce patronatul declară că nu poate oferi mai mult de 10 la sută. La întâlnire au fost prezenţi şi reprezentanţii Direcţiei de muncă.
Prefectul Gheorghe Ciocan a insistat asupra necesităţii dialogului permanent dintre patronat şi sindicat, singura cale de evitare a conflictelor sociale, principiu care trebuie aplicat şi la MONDIALA.
De asemenea, prefectul le-a cerut reprezentanţilor patronatului să evite abordarea discuţiilor cu salariaţii de pe poziţii de superioritate, un ton amical fiind mult mai indicat în obţinerea unui climat favorabil în societate.
Referindu-se la modalităţile concrete de evitare a tensiunilor sociale la SC MONDIALA SA, unitate fanion a judeţului Satu Mare, prefectul a solicitat conducerii societăţii să transmită acţionarului majoritar problemele discutate precum şi propunerea privind reanalizarea datelor contabile în vederea majorării procentului de majorare a salariilor, una din condiţiile pentru stingerea conflictului de muncă.
Ca urmare a discuţiilor purtate în prezenţa domnului prefect, patronatul a decis să ridice la 16,2 la sută procentul de majorare salarială, în timp ce sindicatul revendică cel puţin 20 la sută.
Prin prisma acestor date, greva de avertisment de două ore preconizată pentru data de 27 august este inevitabilă de cele două părţi, însă se speră că negocierile, intrate pe un alt făgaj ca urmare a demersurilor domnului prefect, vor duce la stingerea conflictului de muncă de la MONDIALA.

domeniu: 
categorie: