Nicaragua - ziua naţională

Nicaragua este o republică din America Centrală. Cu toate că este cea mai mare ţară din regiune, are cea mai mică densitate de locuitori.

Nicaragua se învecinează la nord cu Honduras, lungimea graniţei fiind de 922 km, iar la sud cu Costa Rica, pe o lungime de 309 km.
Coasta vestică este la Oceanul Pacific, iar la sud este Marea Caraibilor. Lungimea totală a ţărmului este 910 km.
Numele ţării este un derivat al numelui Nicarao, numele dat de tribul de origine Nahuatl, locuitori ai malurilor Lago de Nicaragua înainte de cucerirea Americilor de catre spanioli, şi al cuvântului spaniol Agua, care înseamnă apă, datorită multitudinii de lacuri din regiune.
Ţară săracă, bazată în cea mai mare parte pe agricultură: ea asigură aproximativ 75% din veniturile din export ale ţării. Culturi de bumbac, arbori de cafea, trestie de zahăr, bananieri, arbori de cacao, susan, creterea bovinelor.
Litoralul mlăştinos din estul ţării este aproape nelocuit. Majoritatea locuitorilor trăiesc în zona marilor lacuri Nicaragua şi Managua. Lacul cel mai mare, Nicaragua, a fost cândva parte a oceanului, de care a fost separat din cauza activităţii vulcanice care a determinat apariţia lanţului muntos din vestul ţării (Condillera Maribios şi Condillera Chontelena). Cu timpul, bazinul a devenit un lac cu apă dulce, ceea ce a dus la transformări ale faunei. În prezent, aici trăieşte unica specie de rechini de apă dulce.
Sursa: Wikipedia

domeniu: 
categorie: