Noua formă a Codului Fiscal, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat, Marţi seară, noua formă a Codului Fiscal.

Modificarea Codului Fiscal, decisă şi votată anul acesta, urmează a intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2012. Printre cele mai importante prevederi se află şi plata de impozite pe veniturile obţinute din orice sursă, creşterea accizelor la motorină şi modificarea termenului de depunere a declaraţiilor.

Noul Cod Fiscal va menţine obligaţia de plată a impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă de către o persoană fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, pentru încă trei ani următori celui în care are loc schimbarea rezidenţei acesteia într-un stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri.

Contribuabilii care desfăşoară activitate de transport de persoane şi de bunuri în regim de taxi şi care în 2011 au fost impuşi în sistem real vor avea posibilitatea să opteze pentru determinarea venitului pe bază de normă de venit.
 
O prevedere importantă inclusă în Codul Fiscal din 2012 se referă la menţinerea în 2012 a impozitării suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum şi a deţinătorilor de maşini a căror capacitate cilindrică depăşeşte 2.000 de cm.
 
Firmele cu CA de până la 100.000 de euro, obligate să depună trilunar declaraţia unică
 
O altă reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 100.000 euro a obligativităţii depunerii declaraţiei unice o dată la trei luni şi nu lunar.
 
De la 1 ianuarie şi până la jumătatea anului viitor, firmele care îşi plătesc datoriile către stat vor beneficia de reducerea la jumătate a penalităţillor.
 
Începând cu 2012, băncile comerciale vor aplica standardele internaţionale de raportare financairă (IFRS) şi vor renunţa definitiv la standardul românesc de contabilitate (RAS).
 
O altă reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 100.000 euro a obligativităţii depunerii declaraţiei unice o dată la trei luni şi nu lunar.

domeniu: 
categorie: