O carte despre Petru Culianu: 'Prevestirea' de Claudio Gatti

Semnata de unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti de investigatie italieni, cartea este nu numai un dosar politist, ci si unul politic, european si mondial, care porneste de la intrebarea Cine putea sa-l ucida, in mai 1991, la Chicago, pe Ioan Petru Culianu, reputat istoric roman al religiilor? In colectia „Biblioteca Polirom” a fost tradusa de curind Prevestirea. Thriller esoteric, carte semnata de cunoscutul jurnalist de investigatie italian Claudio Gatti. Cine putea sa ucida, in mai 1991, la Chicago, un reputat istoric roman al religiilor, se intreaba Gatti, in timpul amplei sale documentari in Statele Unite si Europa.

Scrisa alert, scandata in 24 de capitole, cartea se citeste cu sufletul la gura da­to­rita dramei politiste pe fundalul me­tro­polei americane, dar mai ales mizei extraordinare pentru cititorul roman: asasinarea profesorului Culianu, urmas la Catedra de Istorie a religiilor de la Divinity School al lui Mircea Eliade, dar si evaluator lucid al trecutului poli­tic al savantului.

 


Cazul Culianu nu este numai un dosar politist, ci si unul politic, european si mondial, personajul Culianu fiind pre­zentat in toata parabola exilului sau american, cu obsesiile sale de per­se­cutat politic, dar si cu eruditia si me­moria lui fabuloase, cu aplecarile sale spre magie si divinatie.

Claudio Gatti s-a nascut la Roma in 1955. Intre 1986 si 1995 este corespondent in Statele Unite al saptaminalului L’Europeo; se dedica jurnalismului de investigatie, publicind, din 1989, o serie de articole in Corriere della Sera. A contribuit la lucrarea Negustorii mortii, despre traficul de arme in Irak.

In 1991 scrie, impreuna cu Roger Cohen de la New York Times, o biografie a generalului Norman Schwarzkopf : In centrul furtunii : viata generalului H. Norman Schwarzkopf. A mai publicat Ramine intre noi (1991), in care prezinta relatiile secrete dintre Statele Unite si Italia de la finele celui de-al doilea razboi mondial pina la sfirsitul Razboiului Rece, si, impreuna cu Gail Hammer, Al cincilea scenariu (1994), o investi­gatie asupra misteriosului accident de avion de la Ustica, oferind o solutie tulburatoare numeroaselor intrebari ramase multa vreme fara raspuns.
domeniu: