O comună bihoreană, fără apă din cauza datoriilor

De aproape două săptămâni, locuitorii unei comune bihorene nu au apă potabilă, din cauza datoriilor enorme la Electrica SA. Prefectura Bihor şi Direcţia de Sănătate Publică au intrat în alertă, din cauza pericolului apariţiei unor focare de infecţie. Întreruperea apei potabile a avut loc încă de săptămâna trecută, dar a fost făcută publică abia acum, când oamenii au ajuns la disperare din cauza lipsei lichidului vital. S.C. „Electrica” S.A. a sistat alimentarea cu electricitate a pompelor, ca urmare a cumulării unei restanţe de 4,6 miliarde lei, cu penalităţi.

Astfel, cele peste 2.000 de familii din Popeşti au rămas fără apă, iar situaţia a creat o stare de nemulţumire în comunitate, deoarece întreruperea apei potabile afectează toate instituţiile şi cetăţenii din localitate.

Pentru a evita o această situaţie, primăria comunei Popeşti a făcut un grafic cu eşalonarea plăţilor încă din luna aprilie, potrivit căruia, lunar, urmau a se achita 377 milioane lei plus factura curentă, de circa 100 de milioane de lei. În cursul lunii mai au fost achitate 350 milioane lei din totalul de 477 milioane aferent. În Popeşti, un metru cub de apă costă 15.000 de lei, iar o familie de trei persoane plateşte aproximativ 150.000 lei pe lună. Numai că unii n-au plătit niciodată pentru apa potabilă. „Cu câţiva ani în urmă, apa era plătită de Exploatarea Minieră Voivozi, iar oamenii s-au învăţat cu nărav. După ce minele s-au închis, le-am explicat oamenilor că trebuie să plătească pentru apa consumată, dar mulţi n-au înţeles”, susţine primarul din Popeşti, Iosif Iuhăneac. Până la rezolvarea problemelor, primăria Popeşti a anunţat Prefectura Bihor şi Direcţia de Sănătate Publică, deoarece lipsa apei potabile generează pericolul apariţiei unui focar de infecţii.

categorie: 
Autor: