Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

oanacurentul@yahoo.c

Umaniştii nu au loc în birourile electorale

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar a anuntat in cadrul videoconferintei cu prefectii ca reprezentantii PUR nu vor face parte din Birourile electorale judetene infiintate cu ocazia referendumului constitutional. 'PUR nu a participat la alegeri ca partid de sine statator. In momentul de fata, partidele reprezentate in Parlament sunt cinci: PSD, PRM, PNL, PD si UDMR', a explicat Gaspar.

PSD îşi va desemna candidatul la Cotroceni abia după alegerile locale

Premierul Adrian Natase a anuntat la videoconferinta cu prefectii ca PSD isi va desemna candidatul la presedintie dupa alegerile locale. Nastase a explicat ca a facut aceasta precizare pentru a infirma zvonurile despre posibilitatea de a-si anunta candidatura pentru Cotroceni in cadrul Congresului alesilor locali PSD, ce se va desfasura duminica. 'Nu va avea loc o astfel de discutie. PD si PNL, fiind in opozitie, trebuie sa priveasca lucrurile altfel', a spus premierul. El a adaugat ca partidul de guvernamant are, in acest moment, un alt obiectiv- 'calitatea guvernarii'.

Romania si Ungaria au tras cortina peste Legea statutului

Premierul roman, Adrian Nastase si omologul sau maghiar, Peter Medgyessy au semnat, la Palatul Victoria, acordul privind Legea facilitatilor pentru maghiarii din afara granitelor Ungariei. Dupa ceremonie, Nastase a declarat ca 'prin semnarea acestui acord si corecta lui aplicare in practica am eliminat din agenda politica bilaterala o problema ce persista de mai mult de trei ani si jumatate'. In opinia lui Nastase, Romania si Ungaria 'au castigat, astfel, inca o batalie pentru Europa'.

Bădoiu- sancţionat numai dacă refuză să renunţe la procesele 'interzise'

Vicepresedintele PSD Doru Ioan Taracila a declarat ca deputatul social- democrat Cornel Badoiu va fi sanctionat daca nu se conformeaza ordonantei de urgenta care reglementeaza situatia parlamentarilor- avocati. Vicepresedintele PSD Doru Ioan Taracila a declarat ca deputatul social- democrat Cornel Badoiu va fi sanctionat numai in situatia in careva incalca ordonanta de urgenta care restrictioneaza dreptul parlamentarilor- avocati de a pleda in anumite procese. 'O decizie politica trebuie respectata de toti cei care vor sa faca parte din partid', a spus Taracila.

PSD îşi amână decizia în legătură cu Codul fiscal

Departamentul economic al PSD va studia variantele de impozitare. Vicepresedintele PSD Doru Ioan Taracila a declarat ca Delegatia Permanenta a partidului a decis amanarea luarii unei unei decizii in privinta noului Cod fiscal. Taracila a explicat ca cele doua variante de impozitare (prin cota unica sau progresiv) vor fi discutate, saptamana aceasta, de Departamentul economic al partidului.

PSD preia frâiele promovării Referendumului

PSD va utiliza multiple modalitati de promovare a noii Constitutii. Vicepresedintele PSD Doru Ioan Taracila a anuntat ca partidul de guvernamant va promova referendumul pentru aprobarea Legii de revizuire a Constitutiei pe trei canale: prin “Caravana Constitutionala” in componenta careia vor intra membrii comisiei de modificare a Legii fundamentale, prin angrenarea in activitati de popularizare a parlamentarilor PSD in cadrul vizitelor in teritoriu precum si prin intalniri cu cetatenii ale primarlor si consilierilor locali.

Acţiunea Populară se laudă cu creşterea numărului de membri

Prima întrunire a Comitetului Permanent al Acţiunii Populare. Biroul de presa al Actiunii Populare a anuntat desfasurarea, sub conducerea preşedintelui Emil Constantinescu, a primei întruniri a Comitetului Permanent al AP. In cadrul reuniunii, a fost analizată dinamica de dezvoltare a partidului în primele două luni de existenţă şi a fost definită strategia politică pentru perioada următoare. 'S-a constatat o creştere numerică şi calitativă a Acţiunii Populare, care este în prezent reprezentată în toate judeţele, în unele depăşind cifra de 1.000 membri înscrişi.

Radicalii maghiari vor autonomie înainte de intrarea României în UE

Deputatul UDMR, Toro Tibor reia argumentele in favoarea autonomiei. Deputatul UDMR Toro T. Tibor a declarat, la Timisoara, ca autonomia trebuie infaptuita de catre maghiarimea din Romania inca inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, creand cadrul legal pentru aceasta.In opinia liderului radical, „intr-un timp previzibil vom ramane in Uniune cu statutul cu care vom intra”.Referitor la amendamentele depuse de reformistii din Uniune la dezbaterile constitutionale, Toro a etichetat drept un succes faptul ca a inceput dialogul cu privire la aceste probleme.

Ungaria intenţionează să mărească sprijinul acordat maghiarilor din diaspora

Declaratii ale presedintelui Oficiului pentru maghiarii de peste hotare. Presedintele Oficiului pentru Maghiarii de Peste Hotare despre sprijinul acordat mass-media maghiare de dincolo de frontiere a declarat presei maghiare ca 'elementele principale ale politicii guvernului in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor este ca in viitor am dori sa asiguram un sprijin mai mare, decat pana acum'. El a anuntat ca va continua transmiterea stirilor MTI catre redactiile publicatiilor, transmitere pe care si-au asumat-o in comun Oficiul si Fundatia Illyes.

Liber la adopţii internaţionale din 2004

Secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu, a declarat, dupa întrunirea Grupului de lucru la nivel înalt cu raportorul pentru Romania al Parlamentului European, ca adopţiile internaţionale ar putea fi reluate anul viitor, la două-trei luni de la aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ privind protecţia copiilor. Ministrul a apreciat că pachetul legislativ, care va fi elaborat conform reglementărilor europene în domeniu, ar putea fi adoptat de Parlament până la sfârşitul anului.

Dan Matei Agathon: 'Nouă ne sunt străine actele securiste'

PSD raspunde atacurilor liderului PUR, Dan Voiculescu. Secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a negat afirmatiile liderului PUR, Dan Voiculescu, privind infiltrarea in randul umanistilor a unor simpatizanti PSD, cu scopul distrugerii din interior a acestui partid. 'Noua ne sunt straine actele securiste. Poate altii au semnat state de plata la Securitate', a declarat liderul pesedist. In opinia sa, 'problema PUR pleaca de la faptul ca liderii din teritoriu nu au fost consultati atunci cand a fost schimbata doctrina'.

Referendumul va 'goli' Bugetul de câteva zeci de miliarde

Secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, apreciaza costurile referendumului constitutional la cateva zeci de miliarde. Secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a estimat ca costurile de organizare a referendumului pentru aprobarea Constitutiei se vor ridica la 'cateva miliarde de lei'. Dan Matei Agathon a precizat ca inca nu exista o evaluare foarte precisa in acest sens, documentul respectiv urmand sa fie intocmit de Ministerul Administratiei Publica si Internelor.

Pesediştii încep şi ei 'şcoala' pe 15 septembrie

Demnitarii PSD vor participa la festivitatile de deschidere a anului scolar. Vicepresedintele PSd, Ion Solcanu, a anuntat ca parlamentarii si ministrii PSD se vor deplasa, pe 15 septembrie, in teritoriu, pentru a participa la deschiderea noului an scolar. Solcanu a precizat ca ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, va lua parte la evenimentele desfasurate cu aceasta ocvazie la Sibiu, la nu mai putin de patru scoli- doua in mediul rural, una in Medias si alta in municipiul Sibiu.

PSD face zid în jurul lui Puwak

Ioan Mircea Paşcu şi Bogdan Niculescu Duvăz întăresc prezumţia de nevinovăţie aplicată în PSD în cazul ministrului Integrării Europene. Vicepreşedintele PSD Ioan Mircea Paşcu a declarat, astăzi, în cadrul conferinţei de presă a PSD, că partidul de guvernământ exclude orice acţiuni punitive împotriva ministrului Integrării Europene, Hildegard Puwak, înainte de pronunţarea organelor competente asupra acuzaţiilor care planează asupra acesteia. 'Mecanismele au fost puse în mişcare şi vor lămuri întreaga situaţie',a declarat Paşcu.

Paşcu susţine că umaniştii vor lua calea PSD

Vicepreşedinte PSD, Ioan Mircea Paşcu, comentează decizia PUR de a se retrage de la guvernare. Vicepreşedintele PSD, Ioan Mircea Paşcu, a declarat că are semnale conform cărora unii membri ai PUR se vor înscrie în partidul de guvernământ după decizia de retragere a umaniştilor de la guvernare. Paşcu a refuzat să ofere exemple concrete în acest sens, afirmând că au fost 'discuţii colegiale', în care nu a fost implicat direct. În opinia sa, 'PUR a declanşat sprintul prea devreme'.

Liberalii au lansat in apele politice alianta cu PD

Delegatia Permanenta a PNL a adoptat o declaratie cu privire la alianta cu PD. Delegatia Permanenta a PNL a adoptat decizia continuarii negocierilor pentru constituirea aliantei PNL-PD. Intr-o declaratie adoptata de liberali se apreciaza ca aceasta este 'singura cale de a oferi populatiei Romaniei o alternativa credibila la actuala guvernare a PSD, partidul stat, care a instaurat domnia clanurilor mafiote la nivel local si central si a generat coruptie si saracie.

Laszlo Tokes sună adunarea radicalilor la Satu Mare

Conform presei de limba maghiara, la Forumul civic care va avea loc la 30 august, la Satu Mare, vor rosti cuvantari Tokes Laszlo, episcop al Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului, Szuros Matyas, fost presedinte al Republicii Ungare, Surjan Laszlo, copresedinte al Uniunii Crestin-Democrate Ungare, deputat al Fidesz-Uniunea Civica Ungara, Agoston Andras, presedintele Partidului Democrat Maghiar din Voivodina, precum si membri ai Comitetului de Initiativa al Consiliului National Maghiar din Transilvania. Tema centrala a Forumului civic va fi problema dublei cetatenii.

PD spune 'DA' alianţei cu PNL

Conferinta Nationala a PD a votat alianta cu PNL Conferinta Nationala a PD a aprobat o declaratie privind sustinerea ideii de alianta cu PNL in perspectiva alegerilor din 2004. Conform documentului, PD se angajeaza sa puna in slujba colaborarii dintre cele doua partide experienta si resursele. De asemenea, declaratia mai prevede ca “relatiile dintre cele doua partide vor fi bazate pe respect reciproc”.

Descentralizarea SRI - o noua temă de scandal în UDMR

Ultimul scandal intern din UDMR are ca punct de plecare intentia SRI de a se descentraliza prin acordarea de personalitate juridica fiecarui birou judetean. Surse din interiorul Uniunii au declarat pentru AMOS NEWS ca liderii moderati din jurul lui Marko Bela si radicalii au primit diferit vestea despre propunerea adresata de SRI Parlamentului. Astfel, conducerea Uniunii inclina sa aprobe cererea SRI, pe motiv ca UDMR a sustinut intotdeauna ideaa descentralizarii institutiilor statului.

Ion Iliescu acuză 'Haaretz' de fraudă

Presedintele Iliescu acuza cotidianul 'Haaretz' de practici jurnalistice incorecte. Dupa ce PD a a cerut suspendarea din functie a presedintelui Iliescu pentru declaratiile din interviul acordat cotidianului israelian Haaretz, biroul de presa al administratiei prezidentiale a contraatacat, astăzi, printr-un comunicat acid la adresa publicatiei respective. Astfel, conform comunicatului respectiv, presedintele Iliescu 'l-a rugat pe redactor sa-i trimita textul rezumat al dialogului, pentru a evita deformari posibile, rezultate din condensarea textelor si traducerea lor'.

Toamna de numără alianţele

Modelul bulgar a aprins discuţii în partidele de opoziţie din România. După rezultatele sondajului CURS dat publicităţii de Partidul Liberal, acesta împreună cu foştii parteneri de guvernare din 1996 au dezbătut punerea în aplicare a unei alianţe care să aibă şanse de câştig electoral la următoarea rundă. Singura problemă o reprezintă potenţiala existenţă a doi candidaţi la preşedinţie din partea aceleiaşi alianţe.

PSD îi cere liberalului Dan Liga să pună probele 'dosarelor fabricate'pe masă

PSD neagă acuzaţiile liderului democrat Dan Liga. PSD a dezmintit afirmatiile lui Dan Liga, presedintele organizatiei din sectorul 5 a PD, pe tema existentei unor dosare fabricate de partidul de guvernamant pe numele liderilor PNL, PRM si ai Aliantei Civice. Il somam pe domnul Dan Liga sa puna la dispozitia opiniei publice probele care stau la baza afirmatiilor sale', se arata intr-un comunicat semnat de secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon. Avesta adauga ca 'pana mai ieri, PSD era acuzat de PD ca se ocupa de fabricarea de probe pentru dosarul in care este acuzat Traian Basescu.

Societatea Academică Română a publicat Raportul asupra Guvernării

Societatea Academica Romana a dat publicitatii a doua editie a Raportului asupra guvernarii'. Principala concluzie a documentului este accea ca 'promisiunile de autoreformare facute de PSD au ramas neonorate'. De asemenea, SAR noteaza ca 'desi s-a aflat in atentia publica prin numeroase scandaluri, reforma justitiei ramane o problema'.

PSD rămâne lider în preferinţele românilor - conform sondajului CURS

CURS si-a publicat cel mai recent sondaj de opinie. Centrul de Sociologie Urbana si Regionala a publicat un nou sondaj comandat de Societatea Academica Romana pe tema preferintelor electorale ale romanilor, realizat in perioada 1-7 august. Conform sondajului, PSD reprezinta optiunea a 43% dintre alegatorii care s-ar prezenta la urne, avand, insa, o tendinta de scadere. PNL detine 18% dintre preferinte, PRM- 16%, PD- 10%, UDMR- 6%, PUR- 4%, iar PNTCD- 2%.

Freedom House: 'România are încă probleme cu democratizarea'

Fundatia americana Freedom Housea dat publicitatii raportul anual despre Romania. Raportul anual al fundatiei americane Freedom House reproseaza Romaniei faptul ca nu şi-a rezolvat problemele legate de coruptie. Alte capitole la care tara noastra mai are de lucrat, conform studiului citat sunt libertatea presei, si lupta impotriva corupţiei.

Boc il 'trage de limba' pe Iliescu

PD ii cere presedintelui Iliescu sa isi exprime opinia in legatura cu un amendament la Constitutie respins la Senat. Partidul Democrat solicita public presedintelui Ion Iliescu sa isi prezinte pozitia fata de amendamentul respins de catre PSD in cadrul dezbaterilor privind Constitutia, respectiv 'sumele reprezentand contributiile la consitutirea unor fonduri pot fi folosite numai potrivit destinatiei acestora', a declarat vicepresedintele democrat Emil Boc, in conferinta de presa de astazi.

Constituţia - la un pas de votul în plen

Comisia pentru revizuirea Constitutiei si-a incheiat lucrarile la Senat. Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat în unanimitate, la Senat, raportul la proiectul de modificare a Legii fundamentale după analizarea amendamentelor aduse de senatori.Raportul urmeaza sa intre in dezbaterea de plen incepand din 25 august, in cadrul Sesiunii extraordinare a Camerei Superioare. Reprezentantii PRM au lipsit, si de aceasta data, de la dezbateri.