Oaspeţi francezi la Ateneul Român

Apreciatul dirijor francez Alain Pâris revine la Bucureşti, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”. Concertul de astăzi şi mâine, 1 aprilie, de la Ateneul Român (ora 19) va începe cu o piesă de Thierry Escaich, Vertiges de la Croix, după care vom asculta Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Sibelius, în interpretarea violonistului Remus Azoiţei. Programul se va încheia cu Simfonia în Do major de Paul Dukas.

Organist şi compozitor, Thierry Escaich (n. 8 mai 1965, Nogent-sur-Marne), este, începând din 1992, profesor de fugă şi improvizaţie la Conservatorul de Muzică din Paris. Talentul său remarcabil şi pregătirea muzicală l-au făcut să devină unul dintre reprezentanţii de seamă ai şcolii franceze de improvizaţie. Împreună cu trompetistul Eric Aubier, Thierry Escaich a contribuit la renaşterea unui gen altădată apreciat (mai ales în perioada barocului): muzica pentru trompetă şi orgă. Din 2007 Thierry Escaich este compozitor rezident al Orchestrei Naţionale din Lyon.

Vineri 2 aprilie, la ora 19, în sala Ateneului, organistul francez va susţine un recital cu piese proprii şi lucrări de Charles Tournemire, Louis Vierne, Alexandre Pierre Francois Boëly, Maurice Duruflé, Olivier Messiaen.

Alain Pâris

Dirijorul Alain Pâris este un excelent cunoscător al muzicii franceze din toate epocile, pe care o promovează sistematic în concertele sale. A dirijat peste 60 de ansambluri din 20 de ţări şi marile orchestre franceze. Dirijor titular al Opéra du Rhin din Strasbourg (1983 – 1987), profesor de dirijat la Conservatorul din acelaşi oraş, Alain Pâris a fost invitat al celebrului Teatro Colón din Buenos Aires.

domeniu: 
categorie: