Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Obiceiuri populare la români

1 Februarie- Sfântul Trifon- patronul omizilor şi al insectelor dăunătoare. Datini şi obiceiuri păstrate din străbuni.
Se crede că Trif cel Nebun este patronul omizilor, gândacilor şi al tuturor insectelor stricăcioase.
Sărbătoarea se ţine ca să nu se înmulţească omizile iar în această zi se face apă sfinţită cu care se stropesc livezile şi grădinile.
Ca să îl îmbuneze pe Trif cel Nebun, se dă de pomană mălai ca să scape câmpurile de lăcuste, acestea fiind considerate copii lui.
În Muntenia, în această zi se duce preotul la vie, ca să facă sfeştanie şi ca să citească de rod bogat şi de pază împotriva manei şi a grindinii.
Vrăjitoarele fac în această zi farmece de furat rodul, adică, ţie să îţi meargă bine şi altuia rău. De aceea se obişnuieşte ca în marginea ogorului să se înfigă un pieptene stricat ca vrăjile să se încurce între dinţii lui.
Tot pentru a alunga răul din gospodărie, în poartă sau în prag se fixează o potcoavă pierdută de cal şi neapărat găsită pe drum. Se spune că vrăjile vor umbla pe toate drumurile pe unde a umblat şi potcoava respectivă pierzându-se pe acestea.

domeniu: 
categorie: