Octavian ANDRONIC: Punctul pe Y - Armata „low cost”

Până în 1989, Armata era principalul furnizor de mână de lucru gratuită pentru proiectele megalomanice ale lui Ceauşescu.

Armata strângea recoltele abandonate pe câmp, armata intervenea la catastrofele naturale, armata făcea muncile necalificate de pe şantierele industriale. Prost îmbrăcată, prost hrănită, slab antrenată, Armata ar fi trebuit să pună în practică şi doctrina naţională în care, alături de ostaşi, se încolona întreaga populaţie. Din fericire, nimeni nu ne-a atacat, chiar dacă ne-am aflat, periculos, între blocurile militare ale momentului, datorită politicii „independente” a lui Ceauşescu.

După ce a îndeplinit ultima misiune din regimul comunist, intervenind împotriva celor care au atentat, la Revoluţie, la cuceririle visului de aur al omenirii – Armata română s-a trezi în faţa unei realităţi dramatice: era prea numeroasă pentru resursele de care dispunea. Concomitent cu reducerea efectivelor, s-au demarat programe de dotare şi echipare care urmau să ne facă compatibili cu NATO. Prima condiţie a fost să renunţăm la echipamentele de producţie sovietică. Am renunţat, aruncând la gunoi până şi avioanele MIG 29, la acea oră printre cele mai performante pe plan mondial.

Am preferat să cheltuim o avere echipând în Israel vechile MIG 21, care au continuat să se prăbuşească şi aşa, în ritm constant. Ca să putem transporta trupe în Afganistan şi Irak, am achiziţionat de la americani venerabilele „Hercules”, produse prin anii '50 - '60. Pentru exerciţii navale am mai achiziţionat de la britanici nişte fregate pe care astfel le-am salvat de la dezmembrare şi de la topire. Acum dăm lovitura: cumpărăm 24 de avioane de vânătoare F16, la mâna a doua, pentru a căror utilizare aviatorii noştri vor face pregătiri de multe milioane de dolari. Încet – încet oştirea noastră se profilează ca o „armată low – cost”, dotată cu echipamente la limita expirării. Guvernanţii noştri – de orice culoare -  urmează neclintit strămoşescul principiu: „scumpi la tărâţe, ieftini la mălai”. Dacă ar fi posibil, am achiziţiona şi nişte ostaşi. Tot la mâna a doua că politicieni avem …

 

 

 

domeniu: 
categorie: