Octavian ŞTIREANU: Regimul puşlamalelor

Multă lume s-a arătat contrariată de prezenţa la tribuna Parlamentului, luând cuvântul într-o sesiune solemnă, a unui cetăţean numit Mărieş. Mirarea este inutilă, pentru că a fost o apariţie cât se poate de normală pentru ce se-ntâmplă în actualul regim. Cetăţeanul în cauză vine de niciunde şi se-ndreaptă spre nicăieri. Vorbind în Parlament, şi-a atins, probabil, momentul de glorie al vieţii.

Cuvintele abominabile spuse de acest individ la respectiva şedinţă parlamentară l-au determinat pe Ion Iliescu să-l numească puşlama. Dicţionarul explicativ al limbii române spune că puşlamaua este „un om lipsit de caracter, prost crescut, care nu este capabil de nimic bun; lichea, secătură; om care trăieşte din expediente, neavând o ocupaţie serioasă, stabilă; derbedeu, haimana“. Parcă autorii DEX-ului au scris această definiţie avându-l în faţă pe Mărieş!

Cu o anume uşurătate, s-ar putea spune că Mărieş este puşlamaua regimului. Greşit. Realitatea este pe dos: regimul este al puşlamalelor! Mărieş nu este un accident social. El este o întruchipare a etalonului comportamental ce caracterizează acest regim şi una dintre emblemele sale definitorii.

Puşlamaua de mahala este un arhetip al vieţii de cartier, tulbură liniştea doar pe scara de bloc şi secretă toxicitate într-un spaţiu restrâns. Poate fi potolită din când în când, printr-o vizită la subsolul secţiei de poliţie. Puşlamaua cu ştaif este, însă, nocivă pentru toată societatea. O vezi la pupitrul vieţii publice, anunţă verdicte, dă directive, influenţează destine, doboară valori şi se înalţă pe cadavrul bunului simţ.

Puşlamaua politică este instrumentul cu care Traian Băsescu îşi rezolvă toate deconturile de pe factura puterii: cu propriul trecut, cu adversarii politici, cu cei care ar îndrăzni să ridice vocea în partidul lui, cu întreaga societate românească. Din acest motiv, în jurul lui colcăie un conglomerat de mărieşi, cartieni, mihăieşi, turceşti, culceri, macovei, patapievici şi alte asemenea substantive adjectivate ale unui peisaj politic sufocant.

Mărieş este un astfel de instrument, cu care Băsescu şi lumpenul politic care-l înconjoară vor să arunce la gunoi ideea de Revoluţie, să denigreze curajul milioanelor de români care au rupt zăgazul comunist în decembrie 1989 şi să culpabilizeze, eventual direct, prin decrete prezidenţiale, figurile emblematice care şi-au asumat riscuri imense, în acele zile şi nopţi de foc. În acest timp, Băsescu era în papuci, la Constanţa, la o partidă de „patru cuburi“, în faţa televizorului, cum

El atacă, acum, sistematic, Revoluţia din decembrie 1989, pentru că este principala sursă de legitimitate nu numai a principalilor săi adversari politici, ci, mai ales, a transformărilor democratice din ţară. Or, Băsescu este angajat pe un drum opus, preceptele democratice îl enervează. Sărăcia pe care a provocat-o în ţară a resuscitat vocile nostalgicilor, pe care Băsescu îi încurajează să se bucure de amintirea trecutului, ca o supapă a frustrărilor trăite.

Dorind să spulbere Revoluţia din conştiinţa publică, Băsescu vrea să aducă pe scena politică dominaţia puşlamalelor şi să demonstreze că toţi suntem o apă şi-un pământ. Sub acest moloz nu s-ar mai vedea că puterea lui nu este decât excrescenţa unui şir lung de fraude amestecate, morale şi penale, şi nu a vreunei legitimităţi date de cultură, de disidenţă, de participarea la Revoluţie ori de vreun spirit civic luminat. Nimic din toate astea nu se înscrie în dreptul lui. Criza de legitimitate a lui Băsescu nu poate fi decât agravată de persistenţa ideii de Revoluţie.

Realitatea că a existat o Revoluţie, în care nişte oameni s-au comportat cu mult mai presus decât el, ca responsabilitate şi proeminenţă politică, şi care au, oricând, o puternică legitimitate în faţa poporului, îl înnebuneşete de-a dreptul. De aceea, nu se dă înapoi de la nicio manevră mârşavă, pentru a încerca să minimalizeze şi discrediteze, cu ajutorul puşlamalelor şi propagandei portocalii, acest eveniment istoric, salutar, pentru trecerea României spre democraţie.
 

domeniu: 
categorie: