Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Octavian ŞTIREANU: UDMR decide numai dimineaţa

Congresul UDMR are o semnificaţie şi pentru români întrucât se leagă de speranţa unei schimbări de Guvern. Ipoteza că UDMR va pleca de la guvernare pentru a se alătura opoziţiei va rămâne doar un steril exerciţiu de imaginaţie.

UDMR nu pleacă de la guvernare din simplul motiv că întotdeauna a plecat spre guvernare. Maghiarii sunt setaţi pentru putere, asta este structura genetică a formaţiunii.

Comportamentul UDMR la ultimele alegeri demonstrează acest lucru.

În 2004, UDMR se afla după patru ani în care primise cam tot ce a vrut din partea guvernării PSD. Era previzibilă continuarea înţelegerii şi după alegeri, dar faimoşii „negociatori“ ai PSD n-au făcut niciun pas de formalizare a vreunui protocol. Aşa încât, în dimineaţa de după închiderea urnelor, degeaba alerga, prin curtea sediului UDMR, unul dintre ei, fluturând la intrare o hârtie cu protocolul; la ieşire, hârtia tot nesemnată rămăsese. UDMR a adulmecat poteca spre putere şi a făcut pe tăcute pasul spre guvernarea Băsescu. Fără UDMR (şi fără trădarea PUR, un alt „succes“ al „negociatorilor“ PSD!), guvernarea Alianţei DA n-ar fi fost posibilă.

După alegerile din finalul lui 2008, formaţiunea lui Marko Bela a rămas de-o parte, din cauză că se împlinise visul lui Băsescu – o coaliţie de guvernare între PDL şi PSD. În acele zile, Mircea Geoană avea să se exprime, oarecum maliţios, că „UDMR trebuie să mai stea o tură“. Şi aşa a fost, dar numai la suprafaţă şi pentru scurt timp. În realitate, UDMR şi-a păstrat destule piese răspândite în toată administraţia guvernării Tăriceanu, mai ales după scoaterea PD-ului de la guvernare.

După numai 9 luni, la moţiunea de cenzură din octombrie 2009, UDMR, fiind oficial în opoziţie, s-a încris din nou pe sensul majoritar al vremii, alăturându-se la moţiunea de cenzură coaliţiei anti-guvernamentale. Guvernul Boc a picat şi s-a format „proiectul Johannis“, cu UDMR parte inclusă. Dar, la alegerile prezidenţiale, UDMR a plătit acea replică a lui Geoană, orientând voturile maghiare spre Băsescu.

Nici nu se confirmase bine rezultatul alegerilor, că, în dimineaţa lui 7 decembrie, Marko Bela anunţă că „proiectul Johannis“ a murit, iar UDMR este gata „să-şi asume răspunderi...“. Asta e denumirea elegantă a cererii de funcţii. Dovada a făcut-o prin părăsirea coaliţiei majoritare, alăturarea de grupul trădătorilor creat de Băsescu şi votarea Guvernului Boc V. Ca răsplată, cu numai 7% în Parlament, UDMR a primit peste 25% din funcţiile din administraţia centrală şi locală a ţării, pe care le stăpâneşte, bine mersi, şi astăzi.

UDMR se simte bine în actuala coaliţie pentru că, asemenea lui Băsescu şi PDL, nu are nicio ideologie. Dar are o adevărată vocaţie de a merge pe valul oportunismului, care o depărtează de orice risc de naufragiu şi o depune mereu pe ţărmul puterii. De aceea, speranţa că, pasămite, la congresul de la Oradea s-ar lua o decizie opusă acestui sens este de-a dreptul utopică.

UDMR are nevoie de actuala opoziţie, dar nu acum. Are trei motive să mai aştepte.

Primul este că mai are de stors destule avantaje de la un guvern slab, care-i stă la picioare.

Al doilea este că oferta USL se supune unei aritmetici neconvenabile maghiarilor: alături de actuala opoziţie, totul se împarte la patru, pe când acum totul se împarte la 2,5!...

Al treilea este că UDMR, în afară de sine însăşi şi propriile scopuri, nu face cu nimeni alianţe ori convenţii pe termen lung. Or, mutarea de pe acum în tabăra opoziţiei ar însemna un pact pentru 2012, dar şi 2014 ş.a.m.d. UDMR nu-şi prinde urechile în asemenea înţelegeri politice pe termen lung, pentru că şi-ar pierde mobilitatea de mişcare.

Pe care a avut-o, mereu, numai în nişte dimineţi de după alegeri... Pe care le aşteaptă din nou.
 

domeniu: 
categorie: