În oglinda retrovizoare (30 iunie 2005)

Din temele de prima pagină ale ziarelor din 30 iunie 2005 PSD şi-a găsit vinovaţii în cazul lui Omar Hayssam

Comisia de Integritate a PSD a dat verdictul în cazul Omar Hayssam, omul de afaceri sirian acuzat de terorism şi fost membru PSD. Vinovaţi pentru aducerea sirianului în partid au fost găsiţi: Petre Sălcudeanu, Mircea Ursache, Dan Tudorache şi Nora Rebreanu. Cei patru care au încălcat statutul aveau diverse funcţii de conducere la filiala PSD Bucureşti atunci când Omar Hayssam a fost primit în partid şi chiar pus pe listele candidaturilor parlamentare. Măsura adoptată de Comisia de Integritate prevede retragerea sprijinului politic pentru orice funcţie timp de doi ani. Cei patru sunt foarte apropiaţi de preşedintele fondator Ion Iliescu.

Şi Dan Voiculescu vrea remaniere

Preşedintele conservatorilor, Dan Voiculescu, a refuzat ieri să comenteze relaţiile tensionate dintre aliaţi, însă a susţinut că votul de la moţiunea de cenzură a demonstrat buna funcţionare a coaliţiei guvernamentale. Cu toate acestea, el s-a arătat nemulţumit de unii miniştri ai Alianţei care ar trebui să fie vizaţi de o eventuală remaniere. Astfel, potrivit liderului PC, premierul Călin Popescu-Tăriceanu ar trebui să aibă în vedere schimbarea ministrului Sănătăţii, Mircea Cinteză, care se face responsabil de criza medicamentelor şi de incapacitatea managerială a instituţiei pe care o conduce. De asemenea, Ene Dinga, susţinut de PD, ar trebui să se transfere la MAE ca şef de departament, pentru că Dan Voiculescu consideră că ministrul Integrării şi-a cam pierdut obiectul muncii. Alte probleme ar fi şi la Ministerul Muncii, unde democratul Gheorghe Barbu a făcut o serie de greşeli. 'Remanierea este o problemă a lui Călin Popescu-Tăriceanu, pentru că el va lua o decizie. Sunt însă unele ministere care nu funcţionează', a comentat liderul PC.

De la 1 ianuarie 2007, armată pe bază de voluntariat

Serviciul militar obligatoriu se va suspenda începând cu 1 ianuarie 2007, iar armata va fi pe bază de voluntariat, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Apărării, Teodor Atanasiu. El a prezentat un proiect de lege în acest sens, afirmând că ultima încorporare a recruţilor va avea loc în octombrie 2006, pentru militarii în termen, şi în iunie 2006 pentru cei cu termen redus. 'Acestea sunt şi datele până la care va continua aplicarea Legii 46/1996, privind pregătirea populaţiei pentru apărare', a precizat ministrul. Atanasiu a menţionat că MApN nu a mai făcut încorporări pentru Forţele navale, începând din anul 2004, iar pentru Forţele Aeriene nu se vor mai face încorporări de la sfârşitul acestui an.

Ghiorghi Prisăcaru, consilierul lui Văcăroiu

Fostul senator Ghiorghi Prisecaru a devenit consilierul pe politică externă al preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu. După ce a condus şi Comisia de politică externă din Senat, Prisecaru a fost adus de Văcăroiu pe acelaşi domeniu, ca să nu cumva să resimtă dorul problemelor externe prea acut. În plus, consilierul va fi plătit cu normă întreagă, chiar dacă mai are şi alte îndeletniciri. Pentru acestea însă, va fi nevoit să-şi găsească timp la sfârşitul săptămânii, după cum a comentat şi Văcăroiu, pentru a nu se suprapune activităţile de la Senat cu cele pentru care este, de asemenea, remunerat. Tocmai de aceea, conducerea Senatului i-a aprobat lui Prisecaru cererea de cumul de funcţii.

domeniu: 
categorie: