Oprescu cere reconsiderarea contractului cadru dintre ELCEN și RADET, impus de ANRE

Având în vedere situația deosebit de gravă, fără precedent și care se perpetuează de peste 15 ani în Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termica din Municipiul București, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a adresat Instituției prezidentiale, CSAT-ului, Primului-ministru, Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, precum si Serviciului Român de Informații, pentru a se implica, alături de Autoritatea Locală, cu maxima urgență, în rezolvarea acestei stări de fapt, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municiupiului București.

Primarul General considera ca acest demers este perfect justificat, deoarece situatia actuala afecteaza profund interesul public si siguranta nationala.
Aceasta situatie este determinata de procedurile abuzive si discretionare ale ELCEN si ale Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE).

Primaria Capitalei apreciaza ca printre masurile viabile pentru rezolvarea acestei situatii se numara:
1.     reconsiderarea contractului cadru (dintre ELCEN si RADET) impus de ANRE;

2.     aprobarea memorandumului propus de Primaria Capitalei care cuprinde reglementarea relatiilor contractuale (intre RADET si ELCEN) inclusiv anularea penalitatilor absurde si incorecte pretinse de catre ELCEN Municipalitatii;

3.     Eventualea preluare de catre Municipalitate a unitatilor de productie e energiei electrice si termice, respectiv CET SUD, CET VEST, CET Progresul si CET Grozavesti. Acest fapt ar duce la eficientizarea si optimizarea sistemului energetic cu imediate consecinte pozitive pentru populatie si pentru bugetul Municipiului Bucuresti.

Reamintim ca Primarul General a atras atentia public, in repetate randuri, asupra situatiei create prin neplata penalitatilor “istorice”.

Desi, incepand cu anul 2008, s-au achitat sume importante la capitolul penalitati, (peste 400 milioane lei) situatia se perpetueaza prin comportamentul abuziv si discretionar al reprezentantilor ELCEN.
De asemenea, Primarul General a supus de curand aprobarii CGMB o propunere de rezolvare a situatiei penalitatilor catre Guvernul Romaniei, demers ramas fara nici un rezultat.

In aceste conditii, avand in vedere presiunile exercitate de ELCEN si amenintarile repetate de intrerupere a furnizarii energiei electrice catre RADET, Primarul General a considerat necesar sa se adreseze institutiilor enumerate mai sus pentru a gasi cat mai rapid cea mai buna solutie, astfel incat populatia sa nu fie afectata in nici un fel.

 

domeniu: 
categorie: