Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Oraşul Timişoara, folosit drept armă împotriva primarului Ciuhandu

Prima şedinţă a consilierilor locali din Timişoara de după vacanţă a fost una decisivă pentru primarul Gheorghe Ciuhandu. Mai precis, un proiect de hotărâre asupra căruia se discută de ceva vreme: modificarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2005. După un circ de aproape două ore, proiectul propus de primar a picat, cu aportul decisiv al „coaliţiei” dintre PSD, PNL şi PD. Consilierii locali ai PSD şi cei ai PNL s-au susţinut deschis în amendamentele propuse: PSD a susţinut o modificare a liberalilor şi invers. Concluzia a fost una singură şi s-a văzut după ce viceprimarul Dorel Borza, preşedintele PD Timiş, şi-a chemat la discuţii private consilierii: taxele şi impozitele pe terenuri şi locuinţe trebuie să rămână la nivelul din acest an.

Pentru Gheorghe Ciuhandu a fost o lovitură puternică, el acuzând, în cadrul unei conferinţe extraordinare de presă ce a avut loc ieri, că oraşul Timişoara este folosit drept o „armă meschină” împotriva sa. „Această acţiune nu a avut la bază o logică, ci doar dorinţa de a vota contra în numele unui populism ieftin. Au crezut că votează împotriva lui Ciuhandu, dar nu au reuşit decât să voteze împotriva oraşului”, spune primarul. Menţinerea taxelor la nivelul de anul acesta înseamnă un buget mai mic cu 50 de miliarde de lei, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru reparaţii în şcoli sau pentru înfiinţarea poliţiei comunitare.

Într-un discurs foarte dur, Ciuhandu reclamă începerea campaniei electorale, prin atacarea persoanei care conduce oraşul, fără a se ţine cont de interesele timişorenilor şi ale oraşului, aflat în plin proces de dezvoltare a infrastructurii. „Această campanie murdară a ajuns să se extindă la un nivel pe care îl credeam foarte puţin probabil la 15 ani de la Revoluţie, tocmai la Timişoara: în încercarea de a lovi în mine, s-a ajuns să se lovească în familia mea, în colaboratorii mei”, spune Ciuhandu.

Pentru edilul oraşului, importanţi sunt cei care l-au ales, aşa că doar părerile acestora contează. „Eu merg să vorbesc direct cu cetăţenii. Nu sunt mulţi aşa-zişi lideri politici care merg prin noroaie în cartierele mărginaşe. E mai simplu pentru ei să tragă sfori în Consiliul Local”, mai spune Ciuhandu, acuzându-l parcă pe viceprimarul Dorel Borza. Întrebat dacă are conflicte cu colegul său din Executiv, Ciuhandu a spus că vrea ca Borza să-şi facă datoria din funcţia pe care o are, pentru binele oraşului şi nu pentru o întrecere de partid.

Referendum pentru taxele timişorenilor

Primarul face un apel şi către consilierii locali, să nu uite de oraş şi să îl lase să îşi facă treaba în perioada care i-a mai rămas din mandat. Asta fără a mai apela la discursuri demne de o campanie electorală. Sorin Grindeanu, primvicepreşedintele PSD Timiş, cel care a lansat primul scandalul din administraţia timişoreană, îl felicită acum pe Ciuhandu pentru poziţia luată. „Apreciem, acum, poziţia domnului primar şi faptul că, după ce luni de zile a fost ocupat cu refacerea PPCD, vrea să fie lăsat să muncească pentru binele timişorenilor”, spune consilierul local al PSD. Primarul nu elimină posibilitatea de a se recurge şi la un referendum local, pentru a se stabili nivelul taxelor şi impozitelor, idee salutată de PSD.

Protocol semnat doar pentru interesele unora

Protocolul semnat la nivel local de PPCD, PNL şi PD în luna aprilie a anului trecut şi-a dovedit lipsa de consistenţă odată cu votul din plenul CLT. Din punctul de vedere al PPCD, protocolul se doreşte a fi menţinut, dar dorinţa pare a fi doar a preşedintelui creştin-democrat. „Observ că acel protocol a servit doar anumitor persoane, care au dorit să ocupe funcţii prin consilii de administraţie sau postul de viceprimar”, mai spune Ciuhandu. Liderii celorlalte partide semnatare au declarat, recent, că protocolul funcţionează între consilierii locali sau judeţeni, fapt care poate fi contestat acum, prin scandalul creat de votul dat în şedinţa CLT.

Alte ştiri:

Primăria Timişoara îşi apără juriştii de atacurile PSD şi PNL

domeniu: 
categorie: 
Autor: