La Oraviţa, 300 de ani de la înfiinţarea oraşului

Împlinirea a 300 de ani de la venirea primilor colonişti austrieci la Oraviţa va fi aniversată, în acest an, pe 30 septembrie, în cadrul manifestării intitulată: “300 de ani de la formarea oraşului modern, Oraviţa”. La manifestare, după cum am fost informaţi din surse ale primăriei oraşului, au fost invitaţi să participe: prim-miniştri a două landuri austriece, Waltraud Klasnic, din Styria şi Herwig von Staa, din Tirol, ambasadorul Austriei la Bucureşti, Cristian Zeileisen, cei şapte primari ai localităţilor austriece din care au venit primii colonişti în Oraviţa, Î.P.S.S. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, P.S.S. dr. Laurenţiu Streza, episcopul Caransebeşului, episcopul romano-catolic, Martin Roos, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor şi ai autorităţilor locale din Caraş-Severin.

Manifestarea, a precizat sursa citată, se va deschide printr-o slujbă religioasă, la Biserica romao-catolică din localitate, unde va avea loc şi un ceremonial de reamplasare, în parcul din preajma bisericii, a statuii împărătesei Elisabeta (Sissi), soţia împăratului Franz Iosif I, statuie realizată în anul 1901 şi amplasată, iniţial, în vecinătatea cantonului silvic “Lupu”.

Manifestarea va continua cu o sesiune de comunicări, la Teatrul Vechi “Mihai Eminescu”, cu acordarea titlului de “Cetăţean de onoare al Oraviţei” unor personalităţi din Austria şi cu un program cultural-artistic, la realizarea căruia îşi vor da concursul pianiştii Manuela Iana şi Dragoş Mihăilescu şi corul Bisericii ortodoxe din Oraviţa Montană.

domeniu: 
categorie: