Panorama editorialelor (29 Decembrie 2011)

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Ultimul deţinut politic… (Amos News)
"Generalul Stănculescu este ultimul deţinut politic din România. El nu a fost condamnat pentru delicte de drept comun. Deci, după 20 de ani de la Revoluţie şi de la instaurarea regimului democratic, în România mai există deţinuţi politici. Unul singur. Destinul generalului este straniu. A fost unul dintre ofiţerii de elită ai armatei comuniste. A avansat rapid, ajungând în cele mai înalte şi importante funcţii, care făceau din el un interlocutor obişnuit al cuplului de dictatori (încă nu se ştie câtă legendă şi cât adevăr este în replica atribuită “tovarăşei”, la decolarea de pe CC: “Victoraş, ai grijă de copii!”)."

OVIDIU NAHOI: Funeraliile lui Kim Jong-Il: „amintiri despre viitor” (Adevărul)
"Îngropăciune fastuoasă în mausoleu, transmitrere a puterii pe linie dinastică, imagini cu bocitori şi bocitoare de protocol, cu oameni din popor plângând de bucurie că s-a băgat peşte congelat la Alimentara, de sufletul Tovarăşului sau al Tovarăşei. În definitiv, Coreea de Nord este modelul „reuşit" al naţional-comunismului românesc. Analişti ai regiunii cred acum că noul lider nord-coreean, mai tânăr şi mai umblat prin Occident - a făcut ceva studii prin Elveţia, dar fără mare succes - va începe reformarea graduală a ţării, după modelul chinezesc. Tatăl lui i-a lăsat moştenire zona industrială liberă de la Kaesong. Şi este de aşteptat ca urmaşul să extindă experimentul."

ADRIAN PÃTRUŞCÃ: Rom-rom-telecom şi corectitudinea politică (Evenimentul Zilei)
"Ne-a stricat Crăciunul. Ne-a blocat sarmaua în gât. Nu ai cum să scapi: mormăitul sacadat e pe toate canalele. "Colindul Romtelecom", pe lângă că e enervant la culme, mai rău decât "V-am prins vrăjitoarelor!", "Adidas Torsion" sau "Perlan Bonux", are şi un lejer iz de blasfemie. "Domnul" din varianta originală nu e nici domnul Ionescu de la etajul doi, nici domnul Popescu de la Contabilitate! Comparat însă cu reclama Red Bull de la Crăciunul trecut, în care Iosif era făcut taur de către Fecioara Maria (în varianta engleză, chiar "ox", bou) putem spune că anul ăsta am scăpat ieftin. Aşa că nici prin cap nu mi-ar fi trecut să scriu despre mizeria asta, dacă n-ar fi apărut Victor Socaciu cu un proiect de lege inspirat de colindul pervertit." 

FLORIN NEGRUŢIU: Lacrimile omului nou (Gândul)
"Este această suferinţă reală sau asistăm la un trucaj de proporţii planetare? V-aţi pus probabil şi dumneavoastră această întrebare urmărind imaginile din Coreea de Nord, în care o întreagă naţiune pare adusă în pragul isteriei de dispariţia Marelui Lider. Pentru telespectatorul din lumea occidentală, aceste imagini sunt de neînţeles. Oamenii aceia care îşi smulg părul din cap, care se contorsionează spasmodic cu feţele şiroind de lacrimi, care pupă urma unde a călcat ultima oară Conducătorul Iubit sunt din altă lume. Nu este posibil ca un om normal să se comporte aşa, veţi fi gândit, încercând să găsiţi explicaţii în teribilul mecanism de propagandă nord-coreean, care lasă să iasă în afara ţării doar imaginile care trebuie."

PETRE ROMAN: România a devenit o absenţă (Jurnalul Naţional)
"A apărut de curând o carte fundamentală, "A gândi, repede şi încet", a unuia dintre cei mai mari psi­hologi ai lumii Daniel Kahneman, care, culmea, obţinea Premiul Nobel pentru economie în 2002, introducând în ştiinţele economice psihologia cantitativă. El a evidenţiat un fenomen numit "iluzia validităţii", adică credinţa falsă în temeinicia propriei judecăţi. Creierul omului func­ţi­o­nează când extraordinar de rapid, cu un acces imediat la vaste depozite ale memoriei, când lent, bazat pe gân­di­rea conştientă şi examinarea critică a datelor realităţii. Gândirea rapidă este intuitivă şi, cel mai adesea, conduce la eroare, în timp ce gândirea lentă cere efort mental susţinut, însă ne conduce la succes. Problema este că suntem permanent tentaţi să renunţăm la efort, adică la gândirea profundă. Numai aceasta permite spre exemplu creaţia în artă şi cultură."

REYA ADAMESCU: Generaţia pionilor virtuali în era tehnologică (Puterea)
"După tumultosul an 2011, n-am nici o îndoială că 2012 va fi şi mai agitat. Este o tendinţă care nu şi-a atins încă apogeul de erupţie. Unul dintre elementele care va sta în centrul acestui trend este tehnologia informaţiei, ca suma modurilor prin care un grup îşi procură şi îşi asigură materialele necesare propriei existenţe, dar şi prin care poate influenţa alte entităţi. De acest ultim aspect am să mă leg. În spatele nostru se duce o importantă cursă pentru a prezice, influenţa şi controla viitorul cu ajutorul informaţiei virtuale. O astfel de operaţiune în era digitalizată presupune mai multe acţiuni. Pe de o parte, agenţiile de informaţii investesc bani grei pentru crearea unor programe care să analizeze conţinutul paginilor web pentru a urmări conexiunile nevăzute între oameni, locuri şi evenimente descrise online pentru a anticipa ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Internetul este util nu numai ca un instrument de afaceri, de interacţiune socială, conectare în timp real cu tot ce mişcă în lume etc, ci este şi un excelent instrument pentru monitorizarea şi urmărirea evenimentelor şi utilizatorilor, climatizarea oamenilor într-o lume virtuală în curs de dezvoltare şi pentru a crea profile psihologice detaliate a fiecărui utilizator."

SABINA FATI: Mizele preşedintelui pentru 2012 sau de ce se întoarce Băsescu la casa din Mihăileanu (România Liberă)
"Traian Băsescu riscă să repete istoria lui Adrian Năstase dacă se agaţă de putere de dragul puterii şi dacă vrea să arunce peste bord toată recuzita pe care a folosit-o până acum pentru a-şi demonstra veleităţile democratice. Traian Băsescu şi-a modificat mizele pentru 2012, iar aderarea la Schengen şi scoaterea justiţiei româneşti de sub monitorizarea UE nu mai sunt obiective clare. Preşedintele şi-a lansat noua linie directoare a politicii sale, care se suprapune întrucâtva pe ideile Opoziţiei: procurori anticorupţie slabi şi dezinteresaţi de afacerile de partid, imunitate pentru parlamentarii acuzaţi de trafic de influenţă şi, în general, protecţie pentru oamenii politici cu funcţii."

domeniu: 
categorie: