Părintele Arsenie Boca - Primii paşi pe Cararea Impărăţiei

Teatrul National Radiofonic si Fundatia Crestina “Parintele Arsenie Boca”, organizeaza marti, 23 noiembrie 2010, de la ora 18.30, auditia cu public a spectacolului de teatru-document “Parintele Arsenie Boca - Primii pasi pe Cararea Imparatiei”. Evenimentul face parte din proiectul “Biografii, memorii” si va fi difuzat la Radio Romania Actualitati.

Auditia va avea loc la sediul Fundatiei Crestine “Parintele Arsenie Boca”, str. Barbu Delavrancea nr. 3, et. 1, ap. 2, sector 1, Bucuresti.

Scenariul radiofonic ii apartine lui Ion-Costin Manoliu, iar regia artistica este semnata de Nicolae Margineanu. Cu participarea preotului Nicolae Streza. In distributie: Alexandru Suciu, Dan Sandulescu,  Alexandru Nedelcu, Alin Panc, Ioana Iacob, Magda Dutu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: ing. Luiza Mateescu. Producator: Magda Dutu.  Parintele Arsenie Boca: Mihai Bica.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. La mormantul sãu de la Manastirea Prislop din Tara Hategului, se perinda zilnic sute de pelerini. Anual, la 28 noiembrie, peste 10.000 de oameni sunt prezenti la slujba de pomenire a celui care, chiar fara a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viata. Duhovnicul s-a nascut la 29 septembrie 1910, in satul Vata de Sus din Tara Zarandului si a fost botezat cu numele Zian Valean.

A studiat la Academia Teologica „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o in 1933. In Vinerea Izvorului Tamaduirii, dupa Pastile anului 1940, a fost tuns in calugarie la Mãnãstirea Brancoveanu - Sambata de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic si staret, va incepe cu putere si duh apostolesc si chiar prorocesc, miscarea unica de la Sambata, de redesteptarea religioasa si morala a credinciosilor.

Scenariul radiofonic dupa care a fost construit spectacolul porneste de la marturia preotului Nicolae Streza, ucenic al Parintelui Arsenie din 1942, care in vara anului 1947 a participat  alaturi de alti 100 de tineri studenti la tabara duhovniceasca organizata la Manastirea Brancoveanu. Timp de doua saptamani, in perioada postului Adormirii Maicii Domnului,  Parintele Arsenie le-a expus si comentat capitole din cartea “Cararea Imparatiei”, lucrarea sa capitala.

In seria documentarelor artistice dedicate Parintelui Arsenie Boca, Radio Romania Actualitati prezinta sambata 27 noiembrie, ora 23.00, “Parintele Arsenie Boca - Suisul Muntelui” si duminica 28 noiembrie, ora 23.00, “Parintele Arsenie Boca - Primii pasi pe Cararea Imparatiei”.

 

domeniu: 
categorie: