Părintele Arsenie Boca - Sfântul şi omul cavernelor

Duminica, 4 aprilie, de Praznicul Invierii Domnului, seara, de la ora 23.00, la Radio Romania Actualitati, Teatrul National Radiofonic prezinta in premiera spectacolul de teatru-document Parintele Arsenie Boca – Sfantul si omul cavernelor, o productie realizata in cadrul proiectului Biografii, memorii. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistica: Nicolae Margineanu. Cu participarea preotului Nicolae Streza.

In distributie: Mihai Bica, Dan Sandulescu, Alexandru Suciu, Alexandru Nedelcu, Alin Panc, Armand Calota, Constantin Barbulescu, Orodel Olaru. 

Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicala: Stelica Muscalu.
Regia tehnica: inginer Luiza Mateescu.
Producator: Magda Dutu. 

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. La mormantul sau de la Manastirea Prislop, din Tara Hategului, se perinda zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, peste 10.000 de oameni sunt prezenti la slujba de pomenire a celui care, chiar fara a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viata. S-a nascut la 29 septembrie 1910, in satul Vata de Sus din Tara Zarandului si a fost botezat cu numele Zian Valean.

A studiat la Academia Teologica „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o in 1933. In Vinerea Izvorului Tamaduirii, dupa Pastile anului 1940, a fost tuns in calugarie la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus, primind numele Arsenie. Preot, duhovnic si staret va incepe, cu putere si duh apostolesc si chiar prorocesc, miscarea unica, de la Sambata, de redesteptare religioasa si morala a credinciosilor.

Scenariul radiofonic dupa care a fost construit spectacolul porneste de la marturia preotului Nicolae Streza, ucenic al Parintelui Arsenie din 1942. La Manastirea Lupsa din judetul Alba au fost inregistrate cantarile Utreniei si Liturghiei, in varianta care se canta in Transilvania in prima parte a secolului XX, muzica bisericeasca sistematizata de Dimitrie Cuntan, profesor la Academia Teologica „Andrei Saguna” din Sibiu, un material sonor consistent si rar. 

domeniu: 
categorie: