Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ce este Parteneriatul de aderare la UE?

Dat fiind modul in care a fost reflectat in presa Parteneriatul pentru aderare revizuit Romania - UE, Ministerul Integrarii Europene considera oportun sa faca o serie de clarificari: Parteneriatul pentru aderare este un document al Comisiei Europene finalizat pe baza consultărilor cu partea română, al cărui rol este de a stabili, pe termen scurt şi mediu, priorităţile pregătirii în vederea aderării la Uniunea Europeană.

În cadrul Consiliului European de la Luxemburg, din decembrie 1997, s-a stabilit ca Parteneriatul pentru aderare să fie documentul cheie al strategiei întărite de pre-aderare, constituind astfel şi cadrul unitar de fundamentare a tuturor formelor de asistenţă financiară acordată statelor candidate în procesul de pregătire a aderării.
Primul Parteneriat pentru aderare al României cu UE a fost adoptat în martie 1998, fiind apoi actualizat în decembrie 1999 şi în ianuarie 2002 pentru a se lua în considerare evoluţiile procesului de pregătire a aderării.
Consiliul European de la Copenhaga, din luna decembrie 2002, a propus revizuirea Parteneriatului pentru aderare, în conformitate cu Foaia de parcurs (Road map) adoptată de către acesta şi a concluziilor Raportului anual pe anul 2002 al Comisiei Europene.

Parteneriatul pentru aderare constituie deci un document strategic evolutiv, care se actualizează periodic în funcţie de îndeplinirea obiectivelor cuprinse în versiunile precedente, de evaluările cuprinse în rapoartele anuale de ţară ale Comisiei Europene, precum şi de recomandările altor documente emise de instituţiile europene.
Parteneriatul pentru aderare defineşte priorităţile de acţiune pentru îndeplinirea criteriilor de aderare de la Copenhaga şi Madrid: criteriile politice, criteriile economice şi capacitatea de asumare a obligaţiilor de stat membru - structurată pe capitole de acquis, constituind pentru autorităţile române documentul de referinţă pentru elaborarea documentelor cu caracter programatic destinate pregătirii pentru aderare: Planul Naţional de Aderare a României (PNAR), strategiile naţionale şi sectoriale, planurile de măsuri etc.
Implementarea Parteneriatului pentru aderare este monitorizată atât de autorităţile româneşti cât şi de către organismele specializate ale Comisiei şi este prezentată anual Consiliului European prin intermediul Rapoartelor periodice ale Comisiei Europene. Analiza implementării Parteneriatului pentru aderare este punct pe agenda fiecărui Sub-Comitet de Asociere, precum şi pe agenda Comitetului de Asociere România – Uniunea Europeană.

Parteneriatul reprezintă, alături de Planul Naţional de Dezvoltare a României (PND), baza pentru programarea asistenţei de pre-aderare finanţată din fonduri comunitare sau prin acorduri bilaterale cu statele membre ale Uniunii Europene.
În conformitate cu prevederile Foii de parcurs a aderării, comisarul european pentru extindere, Gunter Verheugen, a prezentat, la data de 26 martie a.c., propunerea privind Parteneriatul pentru aderare revizuit pentru România, care a fost aprobată de către Comisia Europeană.
Documentul a fost elaborat în consultare cu autorităţile româneşti, comentariile şi propunerile acestora fiind în majoritate reţinute de către Comisia Europeană în forma actuală a documentului.

Conform procedurilor comunitare, documentul va deveni oficial după adoptarea sa de către Consiliul Uniunii Europene din luna aprilie a.c. şi va fi publicat pe site-ul Comisiei Europene la adresa: www.europa.eu.int/comm/enlargement/romania.

Parteneriatul pentru aderare revizuit identifică domeniile prioritare pentru perioada 2003-2004 şi a fost conceput şi circumscris obiectivelor stabilite prin Foaia de parcurs adoptată la Copenhaga, cele două documente completându-se reciproc, pentru ca împreună să reprezinte principalul instrument de orientare a procesului de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană. Prevederile sale sunt, de asemenea, corelate cu documentele de programare Phare şi cu celelalte instrumente de pre-aderare.

domeniu: 
categorie: 
Autor: