Participarea MAE la conferinţa internaţională 'Afghanistan şi comunitatea internaţională'

Ministrul afacerilor externe, Mircea Geoană, va participa miercuri, 31 martie, la lucrările Conferinţei Internaţionale „Afganistan şi comunitatea internaţională - un parteneriat pentru viitor”, care va avea loc la Berlin, în perioada 31 martie – 1 aprilie. Conferinţa este structurată pe trei segmente: politic, economic şi de securitate, având ca obiectiv esenţial definirea cadrului pentru implicarea comunităţii internaţionale în procesul de reconstrucţie din Afganistan, cu precădere după etapa organizării alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, care constituie ultima treaptă
în implementarea procesului Bonn.

Participarea României la această Conferinţă urmăreşte reconfirmarea şi suplimentarea angajamentelor asumate, în ceea ce priveşte procesul de stabilizare şi reconstrucţie în Afganistan.

În cadrul procesului de reconstrucţie instituţională, se are în vedere pregătirea personalului militar afgan în instituţiile de învăţământ militar superior. De asemenea, România intenţionează să continue asistenţa pentru domeniile educaţiei şi al sănătăţii, explorând concomitent posibilitatea participării pe baze comerciale la procesul de reconstrucţie economică. În urma vizitei la Bucureşti a unei delegaţii
de experţi afgani, în perioada 22-24 martie, au fost evidenţiate oportunităţile de participare a ţării noastre la realizarea unor obiective complexe, (ex: construcţia unei fabrici de ciment). De asemenea, partea afgană a exprimat interesul pentru expertiza româneasca în domeniul agricol (proiect-pilot pentru promovarea unor culturi alternative la cele de opium) şi al exploatării petrolului şi gazelor naturale.

În prezent, ţara noastră participă la misiunile ISAF (47 militari) şi Enduring Freedom (448 militari) şi contribuie cu echipament şi tehnică din MApN la procesul de formare şi operaţionalizare a Armatei Naţionale Afgane. Totodată, suntem prezenţi în cadrul Echipei Provinciale de Reconstrucţie de la Mazar-e-Sharif, condusă de Marea Britanie, al cărei mandat combină acţiunile destinate palierului de securitate cu proiectele de reconstrucţie economică.

domeniu: 
categorie: