Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Patronii olteni vor personal cu pregătire europeană

Odată cu dezvoltarea turismului în Dolj au crescut şi exigenţele clienţilor. În acest sens, Federaţia Patronatelor din Regiunea Oltenia (F-PRO) are în derulare un proiect al cărui scop primordial este acela de a creşte capacitatea de ocupare a forţei de muncă şi combaterea excluziunii sociale prin calificarea şi recalificarea şomerilor din judeţul Dolj la standarde europene în meserii specifice activităţii de turism şi măsuri active de mediere pe piaţa forţei de muncă, transmite corespondentul AMOS News. Grupul ţintă este reprezentat de şomeri tineri şi pe termen lung, cu pregătire la nivel gimnazial, profesional, liceal şi post liceal, cu vârsta până la 40 de ani, din judeţul Dolj. În cadrul proiectului “Serviciile în turism - mijloc de reducere a şomajului în judeţul Dolj” - RO, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul PHARE 2003 - Coeziune Economică şi Socială - Dezvoltarea Resurselor Umane, se organizează trei cursuri de calificare, autorizate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în meseriile: bucătar, ospătar şi tehnician în turism, hotel şi alimentaţie.

Turismul reprezintă, pentru România, sectorul economic ce dispune de un valoros potenţial de dezvoltare, neexploatat încă suficient, sunt de părere cei de la F-PRO. De aceea, realizarea obiectivului de creştere a competitivităţii turismului românesc necesită coroborarea complexă a acţiunilor ce vizează dezvoltarea şi promovarea internaţională a României ca destinaţie turistică, dar şi dezvoltarea unei industrii turistice naţionale durabile, incluzând în setul de măsuri şi pregătirea calitativă a forţei de muncă în meserii şi ocupări specifice turismului.

“Atragerea şomerilor tineri, precum şi a celor de lungă durată în procesul de calificare/recalificare în meserii specifice sferei turistice, în paralel cu studierea limbii engleze şi îndrumarea acestora în vederea angajării, va determina creşterea şanselor de integrare a acestora atât la nivel judeţean, regional, cât şi în circuitul turistic european”, a declarat preşedinte F-PRO, Valentin Cristea.

Acordurile existente, în prezent, între România şi state membre ale UE, precum şi viitoarea aderare a României la UE constituie cadrul pentru lărgirea posibilităţilor de angajare a lucrătorilor în servicii în turism. Membrii F-PRO şi-au manifestat interesul pentru personal cu pregătire la standarde europene în meseriile bucătar, ospătar, recepţioner, având în vedere dezvoltarea turismului în judeţul Dolj şi creşterea exigenţelor clienţilor.

“În ceea ce priveşte necesitatea implementării acestui proiect, precizăm că sectorul de turism determină un interes sporit din partea şomerilor tineri, în special, şi a celor de lungă durată, lipsa calificărilor adecvate fiind singurul impediment.

Nedispunând de surse financiare pentru plata unor cursuri de specialitate, o mare parte dintre şomerii care dispun de o altă calificare au abandonat ideea integrării în sfera serviciilor turistice sau au încercat, fără succes, să obţină încadrări la nivel necalificat.

Oportunitatea participării tuturor categoriilor de şomeri, indiferent de sex sau origine etnică, la cursuri de calificare/recalificare în meserii specifice domeniului turismului, fără contribuţie financiară, creează premisele creşterii capacităţii de ocupare a forţei de muncă şi combaterii excluziunii sociale”, a mai spus Cristea.

domeniu: 
categorie: 
Autor: