La Penitenciarul Codlea, 1.033 de deţinuţi înghesuiţi pe 668 de locuri

Penitenciarul Codlea şi-a prezentat bilanţul de activitate pe anul 2005, în prezenţa unui reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unor invitaţi de la Tribunalul Braşov, Judecătoria Braşov, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, Inspectoratele de Poliţiei ale judeţelor Braşov şi Covasna, precum şi de la Baroul de avocaţi Braşov. Potrivit datelor din bilanţ, în Penitenciarul Codlea se aflau, la sfârşitul anului trecut, 1.033 de deţinuţi. Aceştia fiind repartizaţi în şase secţii de deţinere, cu o capacitate de 668 de locuri. Cu toate acestea, penitenciarul a instalat 840 de paturi, din cauza supraaglomerării. Majoritatea camerelor au între 9 şi 20 de paturi, iar 8 camere au peste 21 de paturi instalate. Cei mai mulţi dintre deţinuţi au ajuns în penitenciar după ce au săvârşit furturi, tâlhări, înşelăciuni, urmate de infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale, sănătăţii sau vieţii sexuale.

În 2005 deţinuţii au fost puşi la treabă… „Frecvent folosim forţa de muncă specială la lucrări necalificate în construcţii, agricultură, precum şi alte activităţi de prestări servicii pe bază de contract sau comandă. Din munca deţinuţilor s-au obţinut peste 15 miliarde de lei vechi, sumă care ar fi fost mai mare dacă am fi avut mai mult agenţi pentru paza deţinuţilor scoşi la muncă în exteriorul unităţii. Anul trecut, au fost folosiţi la activităţi lucrative peste 500 de deţinuţi din efectivul total”, spune magistratul Silviu Barbu, directorul Penitenciarului Codlea.

Pe lângă activităţile de reeducare şi îndeletnicirile pe care le au deţinuţii zi de zi, anul 2005 a fost însă pentru penitenciar unul mai ghinionist, în incinta acestuia având loc mai multe incidente. Printre acestea se numără o părăsire a dispozitivului de deplasare spre un punct de lucru din apropierea penitenciarului, deţinutul fiind capturat după câteva minute într-o curte vecină, două escaladări ale clădirilor interioare din zona curţii de plimbare, două acte de nesupunere din partea unor deţinuţi de la două camere de mărime mică, respectiv medie, şi unele încăierări între deţinuţi, una dintre ele soldată cu rănirea prin înjunghiere a unui deţinut cu un cuţit confecţionat artizanal. La toate aceste incidente, am mai putea adăuga încă unul, care a stârnit stupoare atât în rândul cadrelor cât şi în rândul angajaţilor. Este vorba de sinuciderea subofiţerului Ovidiu Parcea, care, din cauza unor probleme de natură profesională, şi-a tras un glonţ în cap cu pistol său, în camera unde erau ţinute armele.

Printre realizări, se numără înfrăţirea Penitenciarului Codlea cu Penitenciarul Aichach din Bavaria-Germania. „În cursul anului 2005, am efectuat am efectuat multe demersuri pentru obţinerea unor spaţii atât la diferite Primării din judeţul Braşov cât şi la Prefectura Braşov, Consiliul Judeţean, primind unele promisiuni. În egală măsură am propus forurilor ierarhic superioare construirea unui nou pavilion de detenţie pe actualul teren agricol aflat în interiorul perimetrului penitenciarului, ca soluţie pe termen mediu şi lung pentru rezolvarea cazării deţinuţilor. Pentru arestaţii preventiv sperăm să obţinem ori locaţie în municipiul Braşov, sau în imediata apropiere, cît mai aproape de instanţele de judecată pe care le deservim”, a adăugat magistratul Silviu Barbu, directorul Penitenciarului Codlea.

domeniu: 
categorie: