Pentru a nu plăti din buzunar costul analizelor periodice, cadrele medicale buzoiene donează sânge

Asistentele din Spitalul Judeţean merg la Centrul de Transfuzii şi donează sânge pentru a nu plăti din propriul buzunar costul analizelor pe care ar trebui să-l suporte unitatea spitalicească. În acest fel, cadrele medicale împuşcă doi iepuri dintr-un foc. Pe de o parte, beneficiază de gratuitate la efectuarea analizelor, iar pe de altă parte, au două zile libere şi primesc un bon valoric de două sute de mii de lei. Chiar şi aşa, asistentele şi medicii din Spitalul Judeţean Buzău plătesc preţul sângelui, un preţ pe care nu ar trebui să-l suporte conform codului muncii, contractului colectiv de muncă şi prin ordinul ministrului Sănătăţii. În funcţie de secţia la care lucrează, cadrele medicale trebuie să efectueze periodic analize care să certifice că sunt sănătoase din punct de vedere clinic şi nu pun în pericol viaţa pacienţilor. Costul testelor medicale ar trebui să fie suportat de spital numai că până la această oră conducerea unităţii nu a identificat încă o sursă de finanţare pentru acest capitol. Deşi nu sunt bani, medicii de la Serviciul de Epidemiologie din Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică ameninţă că vor trece la amenzi dacă vor descoperi în spital angajaţi fără analizele la zi. Numai că nu va fi sancţionat spitalul ci personalul care a primit recomandări să-şi efectueze analizele urmând ca banii să fie decontaţi ulterior.

Pentru a nu aloca o sumă frumuşică din salariu pentru plata amenzilor, unele asistentele din Spitalul Judeţean Buzău au ales să doneze sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine. Astfel, ele beneficiază de gratuite, au două zile libere plus un bon valoric cu care îşi pot cumpăra alimente. Altele şi-au făcut deja analizele cu proprii bani.

Liderul Sanitas Buzău, asistentul Mariana Munteanu nu vede corectă nici una dintre aceste măsuri, atât timp cât colegele sale ar trebui să aibă parte de analize medicale gratuite. Problema a fost semnalată deja conducerii Spitalului Judeţean şi va fi discutată pe larg într-o comisie paritară care va avea loc zilele viitoare.

Sindicaliştii din sănătate spun că dacă nu se vor găsi bani pentru acest capitol vor informa conducerea Direcţiei de Sănătate Publică şi apoi Ministerul Sănătăţii şi Familiei. Cadrele sanitare declară că nu vor scoate bani din propriile buzunare şi aşa destul de înguste pentru a plăti un drept de care conform legii ar trebui să beneficieze gratuit.

domeniu: 
categorie: