Pericol de radiaţii la minele de uraniu închise în judeţul Caraş Severin

Exploatarea minereului de uraniu de la mina Ciudanoviţa din judeţul Caraş Severin a început în anul 1955. Mai multe mii de persoane, de la localnici şi până la vecinii din satele Goruia sau Jitin, sau simplii trecători prin zonă, au fost în pericolul de a fi iradiaţi, contaminaţi cu praf radioactiv de minereu de uraniu, transmite corespondentul AMOS News. În 1989, în exploatarea de la Ciudanoviţa lucrau 2.300 de persoane. În anul 2000, din cauza costurilor mari de producţie, Guvernul României decide ca producţia să fie oprită, iar mina de uraniu să intre în conservare. S-a trecut la închiderea abatajelor şi a exploatărilor precum şi a tuturor subteranelor. Ce-i mai greu acum urmează: închiderea legăturilor cu suprafaţa şi apoi ecologizarea zonei.

La această dată, mina mai are aproximativ 120 de angajaţi, toţi implicaţi în operaţiunile de închidere. Astfel, cele două mine de la Ciudanoviţa si Lişava sunt acum in conservare. Cu toate acestea, pericolul contaminării cu uraniu creşte de la o zi la alta.

Galeriile şi abatajele s-au degradat mult din cauza neefectuării unor lucrări sau a proastei calităţi, dar datorită si dispariţiei unor elemente din structura de susţinere şi rezistenţă. Cel mai grav este să între timp s-a năruit Puţul I de la Mina Ciudanoviţa. Aceasta a dus la umplerea galeriilor cu apă în care s-a dizolvat minereul de uraniu. În acest fel, apa a devenit radioactivă.

Din cauză că deja întreaga exploatare părăsită este plină, apa a început să iasă în mod natural afară şi de aici, sub formă de pârâiaşe ajunge în râul Caraş, de unde ajunge mai departe în toată Valea Caraşului.

Acum este nevoie de fonduri suplimentare de la buget pentru a scoate apele care au inundat galeriile. Au fost montate pompe, dar cum nimeni nu le supraveghează în permanenţă, şi datorită întreruperilor dese de curent electric, acestea mai mult stau.Apa contaminată străbate Ciudanoviţa, iar animalele sătenilor se adapă de aici. Este uşor de imaginat că radiaţiile trec uşor şi în laptele vacilor şi al caprelor. Mai mult chiar, la râu, femeile spală vara rufele iar prin pânza freatică, apa contaminată ajunge şi în fântânile şi izvoarele de unde se alimentează localnicii.

Cel mai mare izvor de radiaţii, rămâne totuşi buncărul din Ciudanoviţa, loc în care se depozita minereul de uraniu de unde era încărcat şi trimis spre prelucrare în judeţul Braşov. Fiindcă autorităţile păstrează o tăcere stranie, radioactivitatea zonei şi a apelor a fost demonstrată de mai multe ONG-uri din ţară şi străinătate.

domeniu: 
categorie: