Peste 22.900 de fapte ilegale au fost depistate de poliţiştii de frontieră, în anul 2011

În perioada Ianuarie - Noiembrie 2011, poliţiştii de frontieră au constatat, în zona de competenţă, 22.992 fapte ilegale. Dintre acestea, 8.434 fapte au fost de natură penală - infracţiuni şi 14.558 fapte de natură contravenţională, cuantumul amenzilor aplicate fiind în valoare de 4.025.412 lei.

Cele mai multe infracţiuni au fost înregistrate în domeniul migraţiei ilegale de persoane, contrabandei cu bunuri de larg consum şi fals şi uz de fals, situaţia pe categorii prezentându-se astfel : 
-  1.863 infracţiuni de trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat;
-  1.398 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală; 
-  1.028  infracţiuni la regimul circulaţiei;
-  978 infracţiuni de fals şi uz de fals;
-  921 infracţiuni de braconaj piscicol;
-  413 infracţiuni de natură economico-financiară;
-  286 infracţiuni privind dreptul de proprietate intelectuală;
-  231 infracţiuni privind traficul cu auto furate;
-  207 infracţiuni la regimul armelor si muniţiilor;
-  69 infracţiuni pe droguri;
-  60 infracţiuni de călăuzire;
-  31 infracţiuni de trafic fiinţe umane;
-  949 alte infracţiuni.
Faţă de perioada similară a anului trecut, în acest an se constată o creştere a infracţiunilor constatate de poliţiştii de frontieră cu aproximativ 14,5%.  
Astfel, se constată creşterea, în acest an, a infracţiunilor de contrabandă şi fraudă vamală constatate de poliţiştii de frontieră, cu aproximativ 85%, o creştere cu 83,5% a infracţiunilor de natură economico-financiară şi o creştere cu aproximativ 32% a infracţiunilor de trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.  
În ceea ce priveşte frontiera cea mai “activa” din punct de vedere infracţional, graniţa cu Ucraina se situează, pe primul loc, cu 1.857 fapte ilegale constatate, urmată de cea cu Ungaria, cu 1.660 fapte şi frontiera cu Republica Moldova, cu 1.373 fapte. 
Din punct de vedere al cetăţeniei, persoanele care au comis infracţiuni şi care s-au ales cu dosare penale întocmite de poliţiştii de frontieră au fost atât români cât şi străini, dintre aceştia, cei mai mulţi provenind din R. Moldova, Algeria, Ucraina, Bulgaria etc.
În materie de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale, în perioada analizată au fost constatate un număr de 14.558 fapte de natură contravenţională şi s-au aplicat amenzi în valoare de 4.025.412 lei.
Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă măsuri ferme în toate zonele de competenţă în vederea depistării şi reţinerii persoanelor ce comit fapte ilegale, scopul fiind asigurarea securităţii naţionale şi a cetăţenilor.
categorie: